Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi substanţe psihoactive pe piața europeană

Noi substanţe psihoactive au apărut anul trecut pe piaţa europeană, avertizează Observatorul european pentru droguri şi toxicomanie.

Noi substanţe psihoactive pe piața europeană
Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 06 Iunie 2015, 20:00

Un raport al Observatorului european pentru droguri şi toxicomanie arată că aşa numitele droguri noi au fost descoperite cu o rată de două pe săptămână.

Anul trecut, potrivit raportului, au fost descoperite în Uniunea Europeană 100 UNA substanțe noi, în creștere faţă de 2013 când numărul a fost de 80 şi UNA.

Astfel, numărul total de substanțe monitorizate ajunge la peste 450, mai mult de jumătate din acestea fiind identificate doar în ultimii trei ani.

Audio. Europa la zi. (Euranet Plus)

Lista a fost dominată, din nou, de substanţe sintetice, două treimi din cele nou descoperite, adesea vândute ca înlocuitori legali pentru stimulente și canabis.

Cu toate acestea, în majoritatea țărilor din blocul comunitar, prevalența consumului acestor substanțe pare a fi scăzută, în condiţiile în care canabisul este cel mai utilizat drog în Europa.

Experţii europeni spun că, deşi limitată, utilizarea unor astfel de substanțe psihoactive poate reprezenta un motiv de îngrijorare, din cauza efectelor toxice severe pe care le produc.

Raportul Observatorului european pentru Droguri şi Toxicomanie mai arată că internetul joacă un rol tot mai mare în aprovizionarea și comercializarea drogurilor în rândul europenilor, atât a substanţelor psihoactive, cât și a drogurilor cunoscute.

Aşa numitul internet de suprafață” (accesibil prin intermediul motoarelor de căutare comune) a fost atent urmărit în ultimii zece ani şi au fost identificate aproximativ 650 de site-uri care vând „droguri legale” europenilor.

O evoluție problematică a pieței online este vânzarea de droguri ilegale pe „piețele criptate” sau piețele online de pe „web-ul de adâncime” (accesibile prin intermediul unor programe de criptare). Acestea permit schimbul de bunuri și servicii în mod anonim, pentru a facilita tranzacțiile ascunse.

De asemenea, mai arată documentul, se dezvoltă așa-numitele „piețe gri”, în care site-urile funcționează atât pe web-ul de suprafață, cât și pe cel de adâncime.

Reţelele de socializare și unele aplicații pe telefonul mobil joacă, de asemenea, un rol activ pe piețele de droguri, fiind utilizate fie direct pentru cumpărarea și vânzarea de droguri, fie indirect pentru publicitate sau schimb de experiență.

În opinia lui Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, este nevoie de un răspuns ferm în faţa provocării reprezentate de o piață a drogurilor globalizată, aflată în schimbare rapidă. El a mai spus că așteaptă cu interes viitoarea legislație a Uniunii în acest domeniu.

European Drug Report 2015: Trends & Developments was released today: http://t.co/bIljbwUGgw | get the facts: https://t.co/2ZCmaIMbNt@EMCDDA

— European Commission (@EU_Commission) June 4, 2015