Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi standarde de identificare electronică şi securizare a tranzacţiilor

Noi standarde de identificare electronică şi securizare a tranzacţiilor digitale au intrat în vigoare vara aceasta la nivelul întregii UE.

Noi standarde de identificare electronică şi securizare a tranzacţiilor

Articol de Laurenţiu Văduva, 05 August 2016, 09:02

Noi standarde de identificare electronică şi securizare a tranzacţiilor digitale au intrat în vigoare vara aceasta la nivelul întregii Uniuni Europene.

Acestea permit cetăţenilor, administratiilor publice şi mediului de afaceri accesarea mai sigură şi mai convenabilă a mediului virtual, consolidând astfel Piaţa Unică Digitală.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Din această vară, concepte precum semnătura digitală, sigiliul digital, marca temporală, serviciile electronice de livrare şi autentificarea paginilor de internet fac un nou pas în viaţa noastră de zi cu zi, pentru că au căpătat un sprijin legislativ puternic.

Practic, de la 1 iulie, ele pot fi aplicate ori de câte ori folosim mediul virtual.

În anul 2014, Parlamentul şi Consiliul European au adoptat noi reguli care să permită oamenilor şi mediului de afaceri să folosească schemele naţionale de identificare (eIDs în limba engleză) pentru a accesa servicii publice în alte state membre unde astfel de scheme există. Intrată în vigoare în această vară, noua legislaţie o modifică şi o îmbunătăţeşte pe cea veche, care data din 1999.

S-a creat deja în Europa o piaţă internă pentru aşa-numitele "Electronic Trust Services" - adică furnizori de servicii de încredere pentru mediul virtual.

Acestea sunt companii şi organizaţii care oferă, în condiţii legale, celor interesaţi, semnături electronice, sigilii electronice, legalizări de pagini de internet, mărci temporale şi altele - care vor putea fi folosite de o persoană sau companie în relaţia cu orice partener din întreaga Uniune Europeană.

Practic, toate aceste mijloace de identificare electronică, în mediul virtual, vor avea acelaşi statut legal cu cele pe hârtie.

Aceşti furnizori de servicii electronice vor garanta siguranţa şi legalitatea tranzacţiilor virtuale.

Câteva exemple: cu marca temporală se va dovedi că documentul a existat la o anumită dată şi că nu s-a modificat de atunci.

Sigiliul electronic va înlocui sigiliul clasic sau timbrul oficial care se aplică pe un document pentru a-i garanta originea şi integritatea.

Serviciile virtuale de livrări vor fi echivalentul poştei din lumea fizică.

Vor exista şi birouri de legalizare a documentelor electronice, echivalentul actualelor notariate.

Sub prezenta directivă, fiecare stat membru va trebui să creeze şi să dea publicităţii o listă a acestor furnizori de servicii virtuale şi a serviciilor pe care le oferă.

Numai aceste companii îşi vor putea desfăşura legal activitatea.

Pentru a se aseigura de buna activitate a acestora, Comisia a lansat un Observator special - eIDAS Observatory - o comunitate virtuală în care cetăţenii, oamenii de afaceri şi administraţiile publice vor putea schimba puncte de vedere.