Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi seturi de măsuri pentru protejarea biodiversității în UE

Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European a aprobat noi măsuri de reducere a afluxului de dăunători ai plantelor şi culturilor agricole pe teritoriul UE.

Noi seturi de măsuri pentru protejarea biodiversității în UE

Articol de Laurenţiu Văduva, 29 Aprilie 2016, 08:51

Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European a aprobat noi măsuri de reducere a afluxului de dăunători ai plantelor şi culturilor agricole pe teritoriul Uniunii Europene.

Aceste măsuri au devenit foarte necesare, în contextul în care, în ultimii ani, s-a constatat prezenţa tot mai mare, în Europa, a dăunătorilor proveniţi din alte state.

Bacteriile care afectează culturile agricole pot crea pagube imense fermierilor şi nu numai. În anul 2013, o astfel de bacterie - Xylella Fastidiosa – a devastat plantaţiile de măslini din Italia.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

S-a constatat că în ultimii ani intrările acestor dăunători pe teritoriul Uniunii Europene au devenit tot mai numeroase, în special din cauza intensificării comerţului şi a schimbărilor climatice.

Raportorul Anthea McIntyre, care a condus echipa de negociatori a PE cu celelalte instituţii – Consiliul şi Comisia Europeană – a arătat că dăunătorii şi bolile plantelor nu respectă frontierele şi că avem nevoie să ne protejăm biodiversitatea prin proceduri pe care să le adopte toate cele 28 de state membre.

Aceste noi reguli au primit încă de anul trecut aprobarea de principiu a Parlamentului şi Consiliului European, dar vor avea nevoie de procedurile formale pentru a putea fi în sfârşit aplicate.

- va fi creat un mecanism de identificare a plantelor de risc şi a produselor din acestea care provin din ţări terţe, iar Comisia Europeană va putea interzice accesul lor pe teritoriul comunitar;

- toate tipurile de plante sau recolte provenind din state terţe vor avea nevoie de "certificat de sănătate" pentru a putea fi exportate în Uniunea Europeană; în prezent nu toate plantele au nevoie de acest document;

- extinderea sistemului de "paşaport al plantei" pentru toate transporturile de puieţi sau material săditor de pe teritoriul Uniunii Europene;

- Statele membre vor fi obligate să lanseze programe de supraveghere multi-anuale pentru detectarea din timp a dăunătorilor; ele vor trebui să adopte totodată planuri de eradicare a acestora;

- legislaţia europeană va fi adaptată în aşa încât fermierii care-şi pierd plantaţiile sau recoltele din cauza măsurilor de eradicare a dăunătorilor să fie compensaţi în mod corect;

- Statele membre vor avea posibilitatea de a impune măsuri de eradicare a plantelor infestate şi de eliminare a surselor de infecţie, chiar dacă acestea se află pe proprietăţi private. Această lege se va aplica numai în măsura cerută de protejarea interesului public.


Textul acestui acord trebuie aprobat (formal) de miniştrii europeni ai agriculturii, apoi se întoarce la Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European pentru aprobare finală. Ultimul pas este adoptarea în plenul Parlamentului European.