Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi reguli pentru combaterea imigrației ilegale, adoptate în PE

Noi reguli menite să combată imigraţia ilegală au fost adoptate în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.

Noi reguli pentru combaterea imigrației ilegale, adoptate în PE

Articol de Victor Gheorghe, 12 Iulie 2016, 10:22

Noi reguli menite să combată imigraţia ilegală au fost adoptate în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European.

Modificările făcute de eurodeputaţi se referă la politica de acordare a vizelor pentru resortisanţii tărilor terţe, în cazul unor creşteri bruşte ale imigraţiei ilegale.

AUDIO: Europa la zi.

Mai precis, a fost consolidat mecanismul de suspendare a vizelor care îi permite Uniunii Europene să reintroducă temporar obligativitatea acestor aprobări de călătorie şi şedere.

Astfel, statele membre pot să notifice mai rapid Comisiei Europene o situaţie de reintroducere a vizelor pentru o perioadă iniţială de şase luni.

De asemenea, Comisia va putea sa declanşeze meccanismul de suspendare din proprie iniţiativă. Autorul proiectului, eurodeputatul Augustin Diaz de Mera, a ţinut să precizeze că Uniunea Europeană trebuie să de doteze cu un instrument mai flexibil, dar care să includă şi garanţii solide în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului.

Având în vedere criza actuală a migraţiei şi propunerile recente de liberalizarea vizelor pentru Georgia, Ucraina, Turcia şi Kosovo, Comisiaa propus în luna mai o revizuire a mecanismului de suspendare, care a fost consacrat în legislaţia europeană în 2013.

Printre alte modificări, Comisia a sugerat că acest instrument va trebui să fie folosit nu numai in situatii de urgenţă, ci şi în cazul unor creşteri dramatice ale fluxurilor migratoare ilegale. Deputaţii europeni au fost de acord cu cele mai multe dintre modificările propuse de Comisie, dar au introdus şi modificări suplimentare.

Ei au lărgit lista de motive pentru care un stat membru poate cere ca o scutire de viză pentru o anumită ţară să fie suspendată, inclusiv pentru o creştere a riscurilor sau ameninţărilor iminente la adresa ordinii publice sau a securităţii interne cu priovire la resortisanţii respectivului stat.

Aceste riscuri ar trebui să fie justificate prin obiective concrete şi informaţii relevante, furnizate de autorităţile naţionale şi Europol.

Regulamentul cu privire la mecanismul de suspendarea vizelor nu se va aplica în Regatul Unit şi Irlanda.

Înainte de a lua orice decizie de a suspenda temporar o scutire de vize, Comisia va trebui să examineze situaţia drepturilor omului în ţara terţă în cauză şi să ia în considerare posibile consecinţe pentru cetăţenii acesteia.