Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi reguli în cazul divorţurilor în cuplurile internaţionale

Parlamentul European a adoptat un set nou de reguli referitoare la divorţurile sau moştenirile în care sunt implicate cupluri internaţionale.

Noi reguli în cazul divorţurilor în cuplurile internaţionale

Articol de Gabriela Tătărău, 25 Iunie 2016, 09:06

Parlamentul European a adoptat un set nou de reguli referitoare la divorţurile sau moştenirile în care sunt implicate cupluri internaţionale.

Noile reguli adoptate de autorităţile de la Bruxelles care stabilesc ce instanţe sunt competente să judece disputele materiale în divorţuri sau moşteniri între persoane din diferite ţări ale UE vor pune capăt procedurilor paralele, care costă aproximativ 1 miliard de euro în fiecare an.

Principiile stabilite acum se vor aplica în 18 state membre, care au fost de acord să se alăture acestei iniţiative de creştere a cooperării.

AUDIO: Europa la zi.

Era timpul să se înfiinţeze un instrument european pentru consecinţele materiale ale regimului căsătoriei şi parteneriatelor înregistrate.

De acum cuplurile internaţionale vor beneficia de securitate legală, acces mai bun la justiţie şi reguli armonizate.

Potrivit raportorului european Jean-Marie Cavada, în acest moment în UE sunt înregistrate aproape 16 milioane de cupluri internaţionale.

Noile reguli stabilesc clar care instanţe au jurisdicţie şi ce legislaţie se aplică în procedurile referitoare la proprietăţile comune ale cuplurilor internaţionale.

Ele vor acorda recunoaştere şi putere deciziei unui stat membru în toate celelalte state membre. Totuşi, instituţia căsătoriei şi parteneriatele rămân teme definite de legislaţiile naţionale ale statelor membre. Noile reguli cuprind o serie de măsuri de siguranţă care să garanteze respectarea sistemelor de drept naţionale.

De exemplu, un stat a cărui legislaţie nu recunoaşte instituţia parteneriatului înregistrat nu este obligat să o accepte sau să îşi asume jurisdicţia într-un astfel de caz.

Până acum, 18 state europene au aderat la aceste reguli comune de colaborare extinsă: Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda şi Suedia.

Între timp, şi Estonia şi-a anunţat intenţia de a participa la această cooperare. Parlamentul European a precizat că orice stat membru care doreşte poate adera oricând la aceste noi reguli.

România nu este încă parte a acestui acord.