Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi reguli europene în domeniul roboticii

Deputații europeni subliniază că este nevoie urgentă de propuneri legislative care să clarifice responsabilitățile, mai ales pentru mașinile fără șofer.

Noi reguli europene în domeniul roboticii

Articol de Gabriela Tătărău, 18 Februarie 2017, 11:23

Domeniul roboticii evoluează foarte rapid şi sunt necesare reguli europene în acest domeniu, spun deputaţii europeni într-o rezoluţie.

Cel mai important ar fi să se întărească standardele etice şi să se stabilească responsabilităţi pentru accidentele maşinilor fără şofer.

Interacțiunile dintre oameni și roboți au devenit obișnuite, de aceea deputații subliniază nevoia unor reguli europene pentru a garanta un nivel standard de siguranță și securitate.

AUDIO: Europa la zi.

Ei cer Comisiei Europene să propună reguli privind robotica și inteligența artificială pentru a putea folosi pe deplin potențialul lor economic în condiţii de siguranță și securitate.

Deputaţii subliniază că standardele de reglementare pentru roboți sunt planificate în mai multe state și că Uniunea Europeană trebuie să preia conducerea în stabilirea acestor standarde, astfel încât să nu fie obligată să le urmeze pe cele stabilite în state terțe.

Deputații europeni subliniază că este nevoie urgentă de propuneri legislative care să clarifice responsabilitățile, mai ales pentru mașinile fără șofer.

Ei cer o schemă obligatorie de asigurare și un fond suplimentar pentru a fi sigur că victimele accidentelor în care sunt implicate mașini fără șofer vor fi compensate integral.

Deputații mai cer Comisiei să aibă în vedere crearea unui statut legal specific pentru roboți, pe termen lung, pentru a stabili cine este responsabil dacă ei produc pagube.

Rapida dezvoltare a roboților poate duce la modificări pe piața muncii prin crearea, mutarea sau pierderea anumitor locuri de muncă, iar deputații cer Comisiei să urmărească aceste tendințe îndeaproape.

Utilizarea pe scară tot mai largă a roboților ridică și chestiuni etice, cum ar fi, de exemplu, cele referitoare la viață privată și siguranță, mai spun deputații.

De aceea, ei propun un cod etic voluntar privind robotica pentru cercetători și designeri, care să asigure faptul că ei operează conform standardelor legale și etice și că design-ul și utilizarea roboților respectă demnitatea umană.

Deputații mai cer Comisiei să aibă în vedere crearea unei agenții europene pentru roboți și inteligență artificială, care să ofere autorităților publice expertiză tehnică, etică și de reglementare.

Conform Federației Internaționale a Roboticii, vânzările de roboți au crescut în medie cu 17% pe an între 2010 și 2014 și cu 29% la nivel global doar în 2014.