Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi reguli de protecţia datelor, inclusiv în mediul digital

Plenul Parlamentului European a aprobat noi reguli de protecţia datelor, inclusiv în mediul digital.

Noi reguli de protecţia datelor, inclusiv în mediul digital

Articol de Laurenţiu Văduva, 16 Aprilie 2016, 09:17

Plenul Parlamentului European a aprobat noi reguli de protecţia datelor, inclusiv în mediul digital.

Noua legislaţie le oferă cetăţenilor europeni un control sporit asupra datelor cu caracter personal, consolidând, totodată, mediul de afaceri şi competiţia la nivelul UE.

Adoptarea noii legislaţii încheie o perioadă de peste 4 ani de revizuire profundă a regulamentelor europene în domeniu.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Va fi încurajat şi mediul de afaceri, pentru că se vor simplifica şi regulile pentru companii, fapt esenţial din implementarea pieţei unice digitale a UE.

Mai mult, această nouă lege elimină discrepanţele de la nivelul legislaţiilor naţionale cu economii, calculate la 2,3 miliarde de euro pe an.

Respectarea libertăţii de expresie şi a secretului cercetării ştiinţifice sunt garantate. În mod concret, ce se va schimba? Pentru cetăţeni măsurile de protecţie a datelor vor funcţiona ca moduri implicite de lucru în companii şi instituţii.

Vi se va cere consinţământul clar înainte ca datele dvs. personale să fie reţinute şi procesate. Veţi avea dreptul de a fi uitat, adică să vi se şteargă la cerere datele personale, în afara unor cazuri în care există motive întemeiate pentru reţinerea lor.

Prevederi speciale există pentru protecţia copiilor. Vă veţi putea transfera datele oricărui nou furnizor de servicii doriţi, iar ele vor fi şterse de la cel anterior.

Companiile şi instituţiile europene vor trebui să vă informeze rapid în caz de atac cibernetic şi nu numai pe dvs., ci şi autorităţile.

Legislaţia cere imperativ companiilor şi instituţiilor informarea oamenilor asupra modului de folosire a datelor lor personale.

Sunt prevăzute amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a companiei care nu respectă noua legislaţie.

Cum vor beneficia acum companiile şi mediul de afaceri? În primul rând prin restabilirea încrederii clienţilor datorită clarităţii şi transparenţei noilor proceduri.

Simplificarea adusă de o legislaţie unică şi de o singură autoritate de supraveghere va face economii de timp şi de bani.

Nu în ultimul rând acest pachet legislativ va include o directivă de transfer a datelor care va facilita activitatea poliţiei şi a instanţelor judiciare în cazul fraudelor.

Noua legislaţie privind protecţia datelor în UE va intra în vigoare după 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al Uniunii, cu excepţia Marii Brutanii, Irlandei şi Danemarcei care au statute speciale, statele membre vor avea la dispoziţie 2 ani pentru a o transpune în legislaţiile naţionale.