Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Gabriela Tătărău

11 Aprilie 2015
Vizualizari: 676
Comentează add

Noul sistem de autorizaţii pentru plantări de viţă de vie anunţat de Comisia Europeană permite o extindere anuală limitată a suprafeţei viticole a Uniunii Europene.

Noi reguli de plantare a viţei-de-vie în UE Noi reguli de plantare a viţei-de-vie în UE - Conține audio

gabriela-tatarau

Euranet Plus.

Comisia Europeană a publicat noi norme referitoare la plantarea viţei-de-vie, în acord cu reforma din 2013 a politicii agricole comune.

Acestea vor acorda mai multă flexibilitate sectorului viti-vinicol, pentru a răspunde cererii tot mai mari pe plan mondial.

Noul sistem de autorizaţii pentru plantări de viţă de vie anunţat de Comisia Europeană permite o extindere anuală limitată a suprafeţei viticole a Uniunii.

După cum s-a stabilit în cadrul reformei din 2013 a politicii agricole comune, noul sistem se va aplica de la 1 ianuarie 2016, înlocuind regimul tranzitoriu al drepturilor de plante.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Un studiu recent a ajuns la concluzia că, în pofida creşterii începând din 2008 a volumului şi valorii exporturilor din Uniunea Europeană către ţări terţe şi în ciuda unei îmbunătăţiri semnificative a balanţei comerciale, cota de piaţă a Uniunii pe pieţele mondiale continuă să scadă.

În plus, se preconizează că la nivel mondial consumul total va creşte până în 2025, scăzând în continuare per ansamblu în interiorul Uniunii.

Aşadar, această evoluţie arată că, în viitor, sectorul viti-vinicol european va depinde tot mai mult de exporturi.

Textul publicat de Comisia Europeană prezintă normele stabilite de comun acord şi în unanimitate de statele membre şi de Parlamentul European.

Acestea arată modul în care ar trebui gestionat la nivel naţional sistemul de autorizaţii pentru plantare gratuite şi netransferabile. De asemenea, normele prezintă mecanismul de salvgardare pentru plantările noi.

Autorizaţiile sunt limitate la o creştere cu 1% a suprafeţei cultivate de viţă de vie pe an şi per stat membru, iar statele membre pot aplica opţional, în cazuri justificate, limite de creştere la nivel naţional sau regional sau pentru zone cu sau fără indicaţie geografică.

Totodată, normele specifică modul în care se realizează tranziţia de la sistemul actual la cel nou şi modul în care drepturile de plantare valabile pot fi convertite în autorizaţii.

Drepturile din rezervă care nu sunt acordate producătorilor până la sfârşitul anului 2015 îşi vor pierde valabilitatea după data respectivă.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanăComisia Europeananormevita de vieplantariviticolepolitici agricole comuneplanteexporturiviti-vinicol

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live