Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi reglementări pentru companiile de închirieri de automobile

Luni, cinci mari societăți de închirieri auto au convenit să își revizuiască în mod semnificativ practicile față de consumatori.

Articol de Victor Gheorghe, 14 Iulie 2015, 08:11

Companii care deţin peste jumătate din piaţa europeană de închirieri auto şi Comisia Europenă au ajuns la un accord în favoarea consumatorilor acestor servicii.

Un consumator îşi închiriază un autovehicul pentru care plăteşte o garanție de 600 de euro.

Ca în multe cazuri, în perioada de închiriere, mașina a fost uşor zgâriată cauzând prejudicii minore, estimate la mai puțin de 100 de euro.

Atunci când returnează autovehiculul, firma de închirieri îi opreşte clientului suma totală a garanției, explicând că acest lucru era prevăzut în clauzele și condițiile contractului. Aşa era până acum.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

De acum înainte, companiile de închirieri de automobile s-au angajat să nu le mai perceapă consumatorilor astfel de costuri disproporționate.

Luni, cinci mari societăți de închirieri auto au convenit să își revizuiască în mod semnificativ practicile față de consumatori datorită unei acțiuni comune întreprinse de Comisia Europeană și de autoritățile naționale de asigurare a punerii în aplicare a legislației.

Cele cinci companii s-au angajat să pună în contracte clauze mai clare cu privire la politicile în domeniul asigurărilor și la opțiunile de realimentare a rezervorului.

De asemenea, ele au promis o rezolvare mai echitabilă a despăgubirilor pentru daune și o transparență sporită a prețurilor.

Acordul de luni a fost salutat de comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen Věra Jourová.

Ea a scris într-un comunicat că totul a fost posibil graţie activităţii excelente a autorităților naționale de protecție a consumatorilor pentru asigurarea unor condiții contractuale mai bune pentru clienţii lor europeni

Decizia adoptării acestor măsuri a fost luată ca urmare a creșterii constante a numărului reclamațiilor făcute de consumatori cu privire la serviciile de închirieri auto în cazul în care un autovehicul este închiriat în altă țară: de la aproximativ 1.050 de cazuri în 2012, la peste 1.750 în 2014.

Potrivit studiilor recente, o mai bună informare a consumatorilor și sporirea încrederii în sectorul închirierilor de autovehicule ar putea contribui la o rată anuală de creștere de 3-4 % a acestui sector în următorii doi ani, în.

În anul 2013, în Uniunea Europeană existau peste 21 de milioane de contracte individuale de închirieri auto. Cele cinci societăți participante la dialog ar reprezenta mai mult de 65 % din acestă piaţă.

I welcome the commitment of the 5 major car rental companies introduce fairer conditions across the EU http://t.co/Bt68sCEAMi

— Věra Jourová (@VeraJourova) July 13, 2015