Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

23 August 2020
Vizualizari: 563
Comentează add

UPDATE: ora 19.05 - La Minsk pentru a doua duminică la rând, zeci de mii de persoane protestează la chemarea opoziţiei împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Noi proteste în Belarus (UPDATES)

radio-romania-actualitati

Proteste în Minsk. Foto: Agerpres/EPA.

UPDATE:  ora 19.05 - La Minsk pentru a doua duminică la rând, zeci de mii de persoane protestează la chemarea opoziţiei împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, considerând că acesta a fraudat alegerile.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat că există riscul de a vedea în Belarus aceeaşi situaţie ca în Ucraina şi a spus că este necesar să se discute cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Luminiţa Apostol cu mai multe informaţii:


Reporter: Josep Borrell a spus că UE nu intenţionează să transforme Belarusul într-o a doua Ucraină. Într-un interviu publicat astăzi în cotidianul spaniol El Pais, Josep Borrell a afirmat că în Ucraina tensiunile dintre Europa şi Rusia au fost rezolvate prin violenţe armate şi dezagregarea teritoriului ucrainean, situaţie ce durează până astăzi, însă, în Belarus, şeful diplomaţiei europene crede că populaţia nu trebuie să aleagă între Europa şi Rusia, ci să obţină libertatea şi democraţia.

Şeful diplomaţiei europene a subliniat că trebuie continuat dialogul cu preşedintele Lukaşenko, chiar dacă UE nu recunoaşte realegerea acestuia.

Făcând o paralelă cu situaţia similară a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, şeful diplomaţiei europene a spus că indiferent dacă europenilor le place sau nu, preşedintele Lukaşenko este cel care controlează guvernul şi trebuie continuat dialogul cu el.

Între timp, la Minsk, continuă manifestaţiile de protest la adresa preşedintelui Lukaşenko. Corespondenţii AFP spun că sunt zeci de mii de oameni la protestele din capitala Belarusului, dar opoziţia şi canalele media care o sprijină susţin că sunt peste 100 de mii de oameni.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko neagă că ar fi fost fraudate alegerile şi refuză să plece de la putere. El a ordonat armatei să vegheze la integritatea teritorială a ţării şi i-a acuzat pe protestatari că sunt stimulaţi din exterior.

În urmă cu câteva zile el ordonase armatei să supravegheze toate mişcările de trupe NATO din ţările vecine: Polonia şi Lituania, dar aseară, NATO a dezminţit orice întărire a prezenţei sale la frontiera cu Belarus, dând asigurări că afirmaţiile în acest sens sunt nefondate.

----Știrea inițială---

Mii de persoane se îndreaptă spre centrul capitalei bieloruse, Minsk, din mai multe direcţii, la două săptămâni după ce preşedintele Lukaşenko a câştigat un nou mandat după alegerile atât de contestate, transmite BBC.

Purtând drapelele alb-roşii ale opoziţiei şi scandând slogane antiguvernamentale, oamenii avansează spre Piaţa Independenţei din oraş, punctul central al protestelor zilnice.

Pe străzile din jurul pieţei există efective semnificative de poliţişti şi militari, într-un loc fiind masate cel puţin 25 de vehicule ale acestora.

Aceasta este o demonstraţie de forţă din partea preşedintelui Lukaşenko, însă până acum nu este evident că forţele de ordine vor interveni pentru a împiedica demonstraţia.

Până acum, acestea s-au limitat la a anunţa prin difuzoare că protestul este ilegal şi că demonstranţii vor fi împrăştiaţi, însă acest lucru nu i-a împiedicat pe manifestanţi să se strângă în piaţă.

(RS)


Etichete belarusprotesteminsk(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live