Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

5 Martie 2015
Vizualizari: 2316
Comentează add

Propunerile sunt în dezbatere publică până pe 1 aprilie, când ar urma să intre în vigoare, odată cu noul contract cadru care reglementează plățile din sistemul sanitar.

Noi propuneri privind pachetul de servicii medicale de bază

marilena-francu

Foto: Arhivă RRA.

Autoritatile sanitare intentioneaza sa modifice cateva din reglementarile referitoare la pachetul de servicii medicale de baza oferit populatiei prin intermediul sistemului social de asigurari si pachetul minimal de servicii oferit persoanelor neasigurate, odata cu intrarea in vigoare de la 1 aprilie, a noului contract-cadru, care reglementeaza platile din sistemul sanitar.

Proiectul legislativ se afla in dezbatere publica si poate fi consultat pe site-ul oficial al Ministerului Sanatatii, la capitolul Transparenta decizionala.

Principalele modificari aduse acestui document sunt urmatoarele:

 1. - În pachetul minimal de servicii pentru persoanele neasigurate se acordǎ gravidelor o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcinǎ şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere.
 2. - În activitatea medicilor de familie, numǎrul maxim de consultaţii la domiciliu a fost majorat de la 21 la 42.
 3. - Medicul de familie va putea efectua şi mǎsurǎtori de spirometrie folosite în depistarea bolilor respiratorii.
 4. - Procentele folosite în decontarea sumelor acordate medicilor de familie se vor schimba din 50/50 în 20% pentru plata per capita şi 80% pentru plata pe serviciu.
 5. - Limita minimǎ de 800 de persoane înscrise pe lista unui medic de familie din mediul urban a fost eliminatǎ pentru stimularea concurenţei şi încurajarea performanţei. Nici în mediul rural nu vor mai exista limite referitoare la numǎrul necesar de medici într-un judeţ sau al persoanelor înscrise pe listele acestora.
 6. - În ambulatoriu de specialitate au fost introduse serviciile de supraveghere a sarcinii şi lehuziei, iar numǎrul de consultaţii pentru situaţiile de urgenţǎ medico-chirurgicale acordate copiilor a fost mǎrit de la una la douǎ consultaţii.
 7. - Pentru monitorizarea bolnavilor cronici se vor putea acorda maxim 4 consultaţii / trimestru / asigurat, dar nu mai mult de 2 consultaţii pe lunǎ (în prezent se acordǎ o consultaţie pe lunǎ sau pe trimestru pe asigurat, dupǎ caz).
 8. - Tot la capitolul de servicii acordate în ambulatoriu de specialitate, pachetul de bazǎ va cuprinde noi proceduri şi tratamente, (efectuate pânǎ acum în regim de spitalizare) precum: recoltare material bioptic, tratament postoperator al plǎgilor abdominale, al intervenţiilor chirurgicale dupǎ cezarianǎ, sarcinǎ extrauterinǎ operatǎ, histerectomie, etc.
 9. - În cazul investigaţiilor imagistice efectuate în ambulatoriu de specialitate, a fost introdusǎ coplatǎ din partea asiguratului (cu excepţia copiilor şi a persoanelor beneficiare ale legilor speciale), pentru investigaţiile imagistice de înaltǎ performanţǎ (RMN, CT, angiografie şi scintigrafie) incluse în pachetul de bazǎ.
 10. - Lista investigaţiilor imagistice oferite în ambulatoriu de specialitate a fost lǎrgitǎ cu noi servicii (ex: CT buco-maxilo-facial, RMN sinusuri etc.).
 11. - În asistenţa medicalǎ spitaliceascǎ au fost revizuite reglementǎrile privind situaţiile în care NU se solicitǎ bilet de internare. Astfel, pentru bolnavii care necesitǎ spitalizare de lungǎ duratǎ (ani) nu se vor mai solicita acest document. La fel şi în cazul monitorizǎrii bolnavilor oncologici în cadrul spitalizǎrii de zi.
 12. - O serie de servicii ce erau prevǎzute a se acorda numai copiilor pânǎ la 18 ani, în asistenţa de medicinǎ dentarǎ, se vor acorda tuturor asiguraţilor, indiferent de vârstǎ.
 13. - În plus, toţi furnizorii de servicii medicale vor avea obligaţia de a solicita cardul naţional de sǎnǎtate sau adeverinţa de asigurat cu valabilitate de 3 luni, în cazul celor care au refuzat cardul.
 14. Proiectul legislativ poate fi consultat pe site-ul oficial al Ministerului Sǎnǎtǎţii, la capitolul “Transparenţǎ decizionalǎ”.

Etichete exclusiv onlineservicii medicale de bazăpachet minimal de servicii medicaledezbateremodificări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live