Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi programe pentru oprirea fluxurilor de migranţi din nordul Africii

Măsurile vizează inclusiv facilitarea repatrierii şi a reintegrării în statele de origine, inclusiv prin revigorarea economiilor şi crearea de locuri de muncă.

Noi programe pentru oprirea fluxurilor de migranţi din nordul Africii

Articol de Laurenţiu Văduva, 21 Decembrie 2016, 08:31

Uniunea Europeană a aprobat finanţarea de noi programe pentru oprirea fluxurilor de migranţi din nordul Africii.

Măsurile vizează inclusiv facilitarea repatrierii şi a reintegrării în statele de origine, inclusiv prin revigorarea economiilor şi crearea de locuri de muncă.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Pachetul de măsuri adoptat de Fondul fiduciar de urgenţă al Uniunii Europene pentru Africa are valoarea de 37 de milioane de euro şi are două obiective: creşterea gradului de protecţie a emigranţilor din Africa de Nord şi o mai bună gestionare a fenomenului migraţiei din această regiune.

Măsurile vizează problemele din Libia, Tunisia şi Maroc.

Libiei i-au fost alocate 20 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea protecţiei şi asistenţei pentru categoriile vulnerabile de migranţi, precum cei salvaţi de pe mare. Vor fi ajutate şi comunităţile care-i găzduiesc. Va fi accelerat procesul de repatriere şi de reintegrare a imigranţilor în ţările lor de origine, urmând să fie asistaţi, într-o primă fază, cinci mii de oameni.

Un alt program în valoare de 11,5 milioane de euro va sprijini Tunisia în implementarea strategiei sale naţionale pentru migraţie. Programul va ajuta la crearea de noi locuri de muncă prin atragerea investiţiilor din partea diasporei tunisiene, pentru că lipsa oportunităţilor economice este unul din factorii determinanţi ai migraţiei.

Imigranţii tunisieni repatriaţi vor fi asistaţi în procesul de reintegrare.

Programul dedicat Marocului valorează 5,5 milioane de euro şi urmăreşte împiedicarea rasismului şi a xenofobiei faţă de migranţi, inclusiv prin îmbunătăţirea sistemului legislativ.

Marocul beneficiază deja de mai multe programe europene, din care unul, în valoare de 35 de milioane de euro şi care vizează sprijinirea politicilor de migraţie, tocmai a primit aprobarea statelor membre ale Uniunii. Johannes Hahn, comisarul pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, a arătat că prin sprijinirea ţărilor partenere Uniunea Europeană va contribnui la o gestionare mai sigură, ordonată şi eficientă a fluxurilor migraţioniste din apropierea graniţelor sale şi a amintit că Europa are un interes puternic pentru realizarea acestor obiective.

Anul trecut la summitul de la Valletta pe tema migraţiei, Comisia Europeană a lansat Fondul fiduciar de urgenţă pentru stabilitate şi pentru abordarea cauzelor profunde ale migraţiei neregulamentare şi ale strămutărilor de persoane în Africa.

Acest instrument beneficiază de fonduri de peste 2,4 miliarde de euro.