Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Vineri, 27 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

9 Mai 2022
Vizualizari: 913
Comentează add

"Apel matinal" - 9 Mai - Ziua Europei - Invitat: istoricul şi profesorul universitar Adrian Cioroianu, fost ministru de externe.

”Noi oricum jucăm un rol mai important”

florin-lepadatu

Adrian Cioroianu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Ministerul Apărării Naționale va organiza azi, de Ziua Victoriei coaliţiei Națiunilor Unite în cel de Al Doilea Război Mondial, de Ziua Europei, dar și de Ziua Independenței României, mai multe evenimente în București și în țară. Ziua Europei marchează aniversarea momentului istoric reprezentat de Declarația Schuman din 9 mai 1950, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa. Despre ce înseamnă Uniunea Europeană azi, în noile provocări, dar și alte semnificații ale datei de 9 mai, discutăm la "Apel matinal" cu istoricul şi profesorul universitar Adrian Cioroianu, fost ministrul de externe. Bună dimineața!


Adrian Cioroianu: Bună dimineaţa!


Realizator: Cum arată acest construct al Uniunii Europene în anul 2022, în contextul în care la granițele sale are loc un război, cel din Ucraina?


Adrian Cioroianu: Da, este o provocare într-adevăr pentru aceast experiment politic, Uniunea Europeană este un experiment politic, până acum, de succes, după cel de Al Doilea Război Mondial, între țări care o bună parte dintre ele fuseseră imperii sau avuseseră pretenții imperiale - și Franța, și Germania, și alții. Şi și-au dat seama că noua lume după Al Doilea Război Mondial, nemaiputând deveni imperii, decât cu prețul unor războaie, iată, ce trăin noi astăzi, atunci au decis să construiască această federație, bazată pe un nivel de viaţă mai bun şi pe un sistem politic impregnat de valori. Faptul că astăzi această Uniunea Europeană este provocată într-adevăr, aşa cum aţi spus, de acest război al Rusiei asupra Ucrainei, paradoxal, ar putea-o întări. Uniunea Europeană mereu a absorbit aceste şocuri, aceste crize şi din fiecare dată a învăţat câte ceva. Sigur că deocamadată poate e prea devreme să vedem care ar putea fi lecţiile trase de pe urma conflictului în curs, dar uitaţi-vă ce se întâmplă pe piaţa energiei, uitaţi-vă la declaraţiile liderilor europeni despre viitoarea configuraţie a pieţei energiei de mâine şi ne dăm seama că Uniunea Europeană învăţă în acest moment, în timp ce, din păcate, la granițele noastre se moare.


Realizator: Vedeţi o posibilă aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană?


Adrian Cioroianu: Da. Este total posibilă. Sigur că nu știm orizontul de timp, pentru că deocamdată noi nu cunoaștem granițele Ucrainei. Dar eu văd posibilă o aderare, pentru că, de fapt, de aici a plecat criza în Ucraina în 2014. Totul a plecat de la așa-numitul "Euromaidan", la începutul anului 2014, când cel puțin o parte dintre ucraineni și-au declarat dorința de a adera la această comunitate de valori, și economică și politică, numită Uniunea Europeană.


Realizator: Deşi întrebarea sună ușor cinic, ar putea, în acest context global, ca România să joace un rol mai important decât până acum în Uniunea Europeană?


Adrian Cioroianu: Noi oricum jucăm un rol mai important, doar că nu ne dăm noi seama întotdeauna de acest lucru, dar să zicem că asta este o altă poveste. Sigur că în contextul actual, aşa cum se spune, este o banalitate deja, se ştie că orice criză are şi sâmburii unor oportunităţi. Poate că, în contextul crizei agricole care ne va marca un an, sau doi, sau cine ştie cât, poate că România îşi va da seama de atuurile sale./atataru/ Poate că în contextul crizei agricole, care ne va marca un an sau doi sau cine știe cât, poate că România își va da seama de atuurile sale. Poate că în contextul reconstrucției viitoarei Ucrainei ne vom da seama de vecinătatea cu Ucraina. Eu oricum cred că s-au schimbat multe din clișeele pe care ucrainenii le aveau despre români sau poate unii români despre ucraineni. Deci, paradoxal, chiar dacă sună cinic, un astfel de eveniment duce și la apropierea unor popoare, nu la depărtarea lor, mai ales atunci când își declară, își arată o anumită solidaritate. Dar, pe de altă parte, cred că e devreme totuși să discutăm despre ce am putea face mâine, când noi nu știm cum va arăta acel mâine.


Realizator: Care sunt așteptările acestei zile, apropo de ceea ce s-ar putea întâmpla azi în Ucraina, nu știu, poate un răspuns posibil mai agresiv al armatei ruse?


Adrian Cioroianu: Da, este o întrebare, pentru că noi, de fapt, în dimineața acestei zile de 9 mai noi suntem în așteptarea cuvântării pe care la Moscova o va livra președintele Putin, care probabil ne va spune sau ne va da câteva idei despre maniera în care ar putea evolua lucrurile în contextul acestei primăveri, început de vară. Vedeți, noi ne gândim la Ucraina, dar în același timp astăzi ne vom uita spre Piața Roșie din Moscova, acolo unde are loc parada Zilei de 9 Mai, de la care se așteaptă niște semne din partea președintelui Putin.


Realizator: Și ce anume credeți că va arăta Vladimir Putin lumii astăzi, de 9 Mai și Ziua Victoriei?


Adrian Cioroianu: Nu aș putea decât alege din câteva scenarii complementare. Unul ar putea fi acela de a declara un război, de a recunoaște starea de război cu Ucraina, ceea ce i-ar permite să mobilizeze mai multă populație din Rusia, mai mult tineret din Rusia sau forțe din Rusia. Pe de altă parte, ar putea sugera niște condiții prealabile de negociere și de pace, spunând, nu știu, spunând: uite, istoric, noi considerăm că zonele acestea aparțin istoric Rusiei și așa mai departe. Sau există, evident, un alt treilea scenariu, în care să spună una și să facă alta, se mai întâmplă și acest lucru, din păcate. Sau, un al patrulea, să amenințe pe toată lumea, dacă se mai bagă cineva de mâine amenințăm că facem a, b sau c. Deci, între aceste scenarii complementare pe care le putem discuta în avans, cred că cel mai logic lucru este să așteptăm să vedem ce va spune, funcție de care evident și comportamentul Uniunii Europenii și al lumii libere față de Ucraina se va acorda.


Realizator: 9 Mai este și Ziua Independenței României. De fapt, 9 Mai sau 10 Mai, încă avem în spațiul public această dezbatere.


Adrian Cioroianu: Cred că nu ar trebui să ne mai certăm între noi pe această dată. Din punct de vedere istoric, Ziua Independenţei a fost 10 mai. Că pe 9 a fost declarată în parlament, niciun act nu era valabil până nu era contrasemnat de suveran. Suveranul, în acel moment, evident, dorea să lege Ziua Independenţei de ziua de 10 mai, care era Ziua Dinastiei, şi aşa a rămas până în 1946, dar, în definitiv, cum să spun, le putem serba pe amândouă foarte bine, oricum, 9 mai este Ziua Europei, 8 mai o să vedeţi că din ce în ce mai mult şi la noi se va vorbi despre 8 mai ca fiind Ziua victoriei împotriva fascismului, pentru că în Occident se celebrează 8 mai, în Rusia şi în ţările foste în Imperiul Uniunii Sovietice se serbează 9 mai, dar în definitiv toate sunt alegeri politice şi cred că orice ascultător al nostru îşi dă seama că alegerile sunt politice şi se pot schimba de la o epocă la alta.
Realizator: Vă mulţumim pentru toate aceste precizări şi pentru prezenţa la "Apel matinal"!


Adrian Cioroianu: O zi bună tuturor de Ziua Europei! La mulţi ani tuturor europenilor!


Etichete exclusiv radioAdrian Cioroianu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live