Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi norme pentru protejarea victimelor criminalității în Europa

Noile norme se aplică tuturor victimelor criminalităţii, fără discriminare, inclusiv pentru persoanele care au statutul de rezident.

Noi norme pentru protejarea victimelor criminalității în Europa

19 Noiembrie 2015, 09:53

Comisia Europeană anunţă că au intrat în vigoare noi norme care modifică semnificativ modul în care victimele criminalităţii sunt protejate în Europa.

Normele introduc drepturi noi, inclusiv pentru familiile victimelor.

În fiecare an, în Europa au loc aproximativ 25 de milioane de infracţiuni.

Sunt date oficiale Eurostat care nu iau în considerare cazurile minore şi nici faptul că cele mai multe infracţiuni nu sunt raportate, ceea ce duce la o estimare care este probabil să fie de până la 75 de milioane de victime directe ale criminalităţii.

Audio: Europa la zi: Euranet Plus.

Astfel, conform acestor estimări, un european din şapte cade victimă a infractorilor în fiecare an, în UE.

Şi de multe ori, aceste infracţiuni îi afectează şi pe cei care sunt apropiaţi ai victimei, în special membrii de familie suferă, dar pot fi ajutaţi să depăşească coşmarul, să recupereze prejudiciul material sau să primească susţinere în cazul în care se confruntă cu dificultăţi financiare, ca urmare a pierderii unui membru al familiei.

Sunt principii de la care a pornit Comisia Europeană atunci când a alcătuit noile norme privind drepturile victimelor, norme cu forţă juridică obligatorie în toate statele membre.

Directiva privind aceste norme înlocuieşte decizia cadru din 2001.

Obiectivul său este ca toate victimele criminalităţii şi membrii familiilor acestora să fie recunoscuţi şi trataţi cu respect, a precizat comisarul pentru justiţie, Věra Jourová.

Iar noile norme vor schimba modul în care sunt tratate persoanele care au avut sau au de suferit din cauza infractorilor, a mai spus comisarul european.

Sunt reglementări care stabilesc noi drepturi, inclusiv pentru membrii familiei victimei, la asistenţă, despăgubiri şi protecţie.

În plus, autorităţile naţionale au obligaţia să informeze fără întârziere aceste persoane de ce servicii şi asistenţă pot beneficia.

Noile norme se aplică tuturor victimelor criminalităţii, fără discriminare, inclusiv pentru persoanele care au statutul de rezident, în cazul în care infracţiunea a fost comisă în UE sau în cazul în care procedura are loc în UE.

Directiva trebuia până acum să fie deja transpusă şi aplicată în toate statele membre, însă întrucât multe dintre noile prevederi sunt clare şi precise, victimele le pot invoca direct în faţa instanţelor naţionale, precizează Comisia Europeană.