Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi norme pentru gestionarea fluxului de migranţi

Comisia Europeană a elaborat noi norme pentru gestionarea eficientă şi corectă a fluxului de migranţi, cu care se confruntă ţările membre.

Noi norme pentru gestionarea fluxului de migranţi

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 14 Iulie 2016, 11:06

Comisia Europeană a elaborat noi norme pentru gestionarea eficientă şi corectă a fluxului de migranţi, cu care se confruntă ţările membre.

În urmă cu un an, Comisia Europeană publica „Agenda europeană privind migrația”, o strategie amplă de gestionare pe termen lung a numărului mare de migranţi ajunşi, într-o perioadă scurtă de timp, în Europa.

Ţări precum Grecia şi Italia erau depăşite de situaţie, fiind porţile prin care sute de mii de refugiaţi, sosiţi în special pe Mediterana, din Africa sau din Siria şi Irak, intraseră în spaţiul european.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

S-a hotărât ca această povară să fie împărţită între toate statele membre şi să se procedeze la o aşa-numită „relocare” a migranţilor.

Ce înseamnă mai exact acest lucru? Practic, cele 28 de ţări ar trebui să-şi împartă în mod egal numărul de "persoane aflate în evidentă nevoie de asistenţă internaţională, adică să primească un anumit număr de migranţi de la cele care aveau prea mulţi.

S-a vorbit de cote obligatorii, iar de aici au început problemele: unele ţări, precum Ungaria şi Marea Britanie, s-au opus vehement acestei idei. Nici migranţii, care fugiseră din calea războiului sau a sărăciei, n-au fost încântaţi de perspectiva de a se vedea în România sau Bulgaria, de exemplu, şi cereau inistent să fie ajutaţi să ajungă în Germania sau în ţările nordice.

Documentele aprobate astăzi de Comisia Europeană clarifică multe dintre aspectele nelămurite până acum, propun modalități legale de a intra în Uniune şi descurajează imigraţia ilegală. Astfel, potrivit prim-vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans, „statele membre vor decide câte persoane trebuie relocate în fiecare an și vor beneficia de sprijin financiar de la bugetul Uniunii.”

Va exista un cadru permanent, cu o procedură unică de relocare pentru tot teritoriul Uniunii Europene. Deși statele membre vor fi în continuare cele care decid câte persoane vor primi, Comisia va veni cu planuri anuale, ce vor stabili, în linii mari, numărul total maxim de migranţi ce vor fi distribuiţi în funcție de participarea și contribuțiile statelor membre.

Tot astăzi, Comisia a anunţat finalizarea reformei sistemului european comun de acordare a azilului. Noul regulament prevede, între altele: simplificarea, clarificarea și reducerea duratei procedurilor de azil, garantarea pentru solicitanţi a dreptului la un interviu individual și la asistență juridică, precum şi norme mai stricte de combatere a abuzurilor.