Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Gabriela Tătărău

16 Februarie 2017

Bruxelles: Conferinţă pe tema noilor modele economice şi a inovaţiilor sociale, care pot reprezenta o oportunitate pentru o Europă mai bună.

Noi modele economice pentru o Europă mai bună Noi modele economice pentru o Europă mai bună - Conține audio

gabriela-tatarau

Comitetul Economic şi Social European organizează, astăzi, la Bruxelles, o conferinţă pe tema noilor modele economice şi a inovaţiilor sociale, care pot reprezenta o oportunitate pentru o Europă mai bună.

În ultimii ani, combinaţia de oportunităţi generate de revoluţia digitală, ca şi de formarea de noi aspiraţii şi comportamente de consum, au declanşat schimbări radicale în modul în care cumpărăm, vindem sau chiar evaluăm bunurile şi serviciile, adică au apărut noi modele economice. Impactul acestora asupra afacerilor, consumatorilor şi muncitorilor este considerabil.

AUDIO: agenda europeană.

Ca voce a societăţii civile, Comitetul Economic şi Social European a recunoscut atât potenţialul şi sustenabilitatea acestor noi modele, cât şi naşterea unei zone juridice necunoscute, care necesită reglementări.

Anul trecut, Comitetul a publicat opinii asupra economiei circulare, a celei a funcţionalităţii şi a celei colaborative, şi a propus soluţii la problemele complexe semnalate.

Astfel, Comitetul recomandă ca statele membre și părțile interesate să promoveze consumul responsabil, în primul rând în faza de învățare, punând accent pe economia de funcţionalitate.

Dacă este aplicată în mod inteligent, aceasta poate ajuta la întâmpinarea a numeroase provocări cu care se confruntă consumul actual.

Comitetul mai solicită Comisiei să utilizeze o abordare conceptuală mai detaliată și mai incluzivă a economiei bazate pe partajare.

Economia colaborativă constă din diverse modalități, cu contribuții și provocări specifice.

De exemplu, „economia de acces” introduce pe piață proprietăți insuficient utilizate, creând mai multe posibilități de alegere pentru consumatori și o utilizare mai eficientă a resurselor.

În „economia la cerere” se fragmentează forța de muncă, creând mai multă flexibilitate.

În ceea ce privește platformele digitale, în special cele care susțin o activitate lucrativă, acestea merită toată atenția Comisiei Europene, care trebuie să le reglementeze și să le armonizeze activitatea, asigurând condiții de concurență echitabile pe baza transparenței, informării, accesului neîngrădit, nediscriminării și valorificării adecvate a datelor.

La conferinţa care se va desfăşura, astăzi, la Bruxelles, Comitetul va prezenta aceste noi modele economice, iar reprezentanţii unor IMM-uri  vor împărtăşi din experienţele lor şi vor face schimb de bune practici.


Etichete euranetpluscomisia europeanauniunea europeanaComitetul Economic şi Social European

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live