Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi măsuri în sprijinul fermierilor şi al producătorilor de carne de porc

Piaţa europeană a fost afectată puternic de restricţiile impuse anul trecut de Rusia, principalul importator.

Articol de Mihaela Mihai, 18 Noiembrie 2015, 09:37

UE intenţionează să ia de la începutul anului viitor noi măsuri în sprijinul fermierilor şi al producătorilor de carne de porc.

Piaţa europeană a fost afectată puternic de restricţiile impuse anul trecut de Rusia, principalul importator.

Ar fi vorba, în primul rând, de un nou program de ajutor pentru depozitarea privată a cărnii de porc, după cum anunţat ieri al Bruxelles comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, la finalul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai agriculturii.

Programul ar urma să intre în vigoare în ianuareie anul viitor, dar pentru acest lucru este nevoie să fie aprobat prin vot luna viitoare.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Nu este pentru prima oară când Comisia Europeană ia măsuri în sprijinul producătorilor de carne de porc în statele membre, după decizia de anul trecut a Rusiei de a impune restricţii pentru mărfurile europene.

Moscova şi-a întemeiat atunci închiderea pieţei, care a blocat atunci aproape 25% din exporturile totale ale UE, pe patru cazuri izolate de pestă porcină africană depistată la porci mistreţi în zona graniţelor Lituaniei şi Poloniei cu Belarus.

Ajutoare pentru stocarea cărnii de porc au fost anunţate şi în martie anul acesta, dar comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, recunoaşte că rezultatele au fost modeste, iar preţurile au continuat să scadă.

Au fost şi motive pentru care fermierii au organizat proteste în numeroase ţări europene în ultimele luni.

În iulie, de exemplu, agricultorii francezi au blocat mai multe drumuri care fac legătura dintre ţara lor şi Spania şi Germania, nemulţumiţi de scăderea preţurilor la alimente care i-a adus, spun, ei în pragul falimentului.

Comisia Europeană a promis acum şi că va continua discuţiile cu autorităţile ruse pentru a stabili condiţiile în care pot fi reluate parţial exporturile europene de carne de porc.

La reuniunea de ieri a miniştrilor europeni ai agriculturii s-a discutat şi despre situaţia de pe piaţa comunitară a laptelui, iar concluzia a fost că situaţia se stabilizează treptat.

Tot ieri, Comisia Europeană şi-a prezentat agenda în materie de simplificare a politicii agricole comune prin stabilirea unor verificări prealabile în procedura de cerere de ajutor.

S-ar evita astfel penalizarea agricultorilor care fac erori în depunerea solicitărilor.

Modificările ar putea fi adoptate la jumătatea lunii viitoare.