Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi măsuri împotriva evaziunii fiscale practicate de întreprinderi

Propunerile vizează un răspuns coordonat la nivelul UE la problema evaziunii fiscale practicate de întreprinderi şi urmează standardele globale elaborate de OCDE toamna trecută.

Noi măsuri împotriva evaziunii fiscale practicate de întreprinderi

Articol de Gabriela Tătărău, 29 Ianuarie 2016, 09:00

Comisia Europeană a prezentat, joi, noile măsuri împotriva evaziunii fiscale practicate de întreprinderi.

Acesta este un nou capitol în campania Comisiei pentru o impozitare echitabilă, eficientă şi favorabilă creşterii economice în întreaga Uniune Europeană.

Propunerile de astăzi vizează un răspuns coordonat la nivelul Uniunii Europene la problema evaziunii fiscale practicate de întreprinderi şi urmează standardele globale elaborate de OCDE toamna trecută.

Sunt necesare reguli noi de aliniere a legislaţiilor fiscale din toate cele 28 de state membre, pentru a putea combate efectiv şi eficient practicile fiscale agresive ale întreprinderilor mari.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Pachetul de măsuri privind combaterea evaziunii fiscale îndeamnă statele membre să ia poziţie în mod mai ferm şi mai coordonat împotriva companiilor care încearcă să evite să plătească impozitele care le revin în mod echitabil şi să pună în aplicare standardele internaţionale împotriva erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, a arătat că lupta împotriva evaziunii fiscale este o luptă pentru justiţie:

Pierre Moscovici: „Evaziunea fiscală are un cost. Potrivit unor estimări recente ale Parlamentului European, pierdem în fiecare an între 50 şi 70 de miliarde din cauza fenomenului evaziunii fiscale. Pachetul de măsuri adoptat astăzi poate reechilibra jocul fiscal în Europa. Închizând unele circuite favorabile evaziunii fiscale, măsurile noastre vor asigura faptul că multinaţionalele sunt supuse aceloraşi rate şi aceloraşi reguli ca şi celelate firme din Uniune. Propunem, de exemplu, măsuri concrete care să împiedice companiile să-şi transfere profiturile în paradisuri fiscale; şi care să nu le mai permită să tragă foloase din discrepanţele legislaţiilor naţionale care le permit să-şi reducă taxele.”

Pachetul are la bază cei trei piloni principali din agenda Comisiei pentru o impozitare mai echitabilă: asigurarea unei impozitări eficace în Uniunea Europeană, creşterea transparenţei fiscale şi asigurarea unor condiţii de concurenţă echitabile.