Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi măsuri fiscale pentru a sprijini comerţul electronic

Comisia Europeană a propus noi măsuri fiscale pentru a sprijini comerţul electronic şi companiile cu activitate online din Uniunea Europeană.

Noi măsuri fiscale pentru a sprijini comerţul electronic

Articol de Laurenţiu Văduva, 06 Decembrie 2016, 08:50

Comisia Europeană a propus noi măsuri fiscale pentru a sprijini comerţul electronic şi companiile cu activitate online din Uniunea Europeană.

Comisia propune în primul rând introducerea unui portal la nivelul Uniunii Europene pentru plata online a TVA-ului. Acest "ghişeu unic" va reduce cheltuielile legate de respectarea obligațiilor privind TVA-ul şi va permite întreprinderilor europene economisească 2,3 miliarde euro pe an.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

De asemenea, noile norme vor garanta faptul că TVA-ul este plătit în statul membru al consumatorului final, permițând astfel o distribuție mai echitabilă a veniturilor fiscale între statele membre ale Uniunii. Statele membre îşi vor putea recupera TVA-ul neperceput asupra vânzărilor online, care este estimat în prezent la 5 miliarde de euro pe an.

Se estimează că veniturile pierdute ar putea atinge suma de 7 miliarde de euro până în 2020, prin urmare este esențială adoptarea de măsuri rapide.

Comisia își îndeplinește şi angajamentul de a permite statelor membre să aplice aceeași rată a TVA-ului pentru publicațiile electronice ca pentru echivalentele lor tipărite, eliminând dispozițiile care nu permiteau publicațiilor electronice să se bucure de tratamentul favorabil din cazul publicațiilor tipărite.

Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat: „Prin intermediul acestor măsuri, ne îndeplinim angajamentul de a debloca comerțul electronic în Europa. Am făcut deja propuneri pentru ca livrarea coletelor să fie mai accesibilă ca preț și mai eficientă, iar geoblocarea nejustificată să fie eliminată.”

Iar Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și uniune vamală, a spus: „Întreprinderile mici și mari care efectuează vânzări online în străinătate vor beneficia de același regim TVA ca în propriile lor țări. Aceasta înseamnă mai puțin timp pierdut, mai puțină birocrație și costuri reduse. "

Aşadar, vor fi introduse: noi norme care să permită întreprinderilor cu vânzări online să își îndeplinească cu ușurință și într-un singur loc toate obligațiile în materie de TVA în Uniunea Europeană;

Se vor simplifica normele privind TVA-ul pentru întreprinderile nou-înființate și microîntreprinderile cu vânzări online; TVA-ul perceput pentru vânzările transfrontaliere sub 10 000 EUR va fi gestionat la nivel național; IMM-urile vor beneficia de proceduri mai simple pentru vânzările transfrontaliere de până la 100 000 EUR, fapt care le va ușura activitatea; vor fi luate şi măsuri împotriva fraudei legate de TVA provenind din afara Uniunii; statele membre vor putea aplica aceeași rată a TVA-ului pentru publicațiile electronice ca pentru echivalentele lor tipărite, care au în prezent un tratament fiscal favorabil.

Aceste propuneri legislative vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare și Consiliului pentru adoptare.