Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi măsuri de combatere a terorismului şi criminalităţii transfrontaliere

La sfârşitul acestui an, Comisia Europeană a anunţat un nou set de măsuri de combatere a terorismului şi criminalităţii transfrontaliere.

Noi măsuri de combatere a terorismului şi criminalităţii transfrontaliere

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 31 Decembrie 2016, 10:36

La sfârşitul acestui an, Comisia Europeană a anunţat un nou set de măsuri de combatere a terorismului şi criminalităţii transfrontaliere.

Combaterea spălării banilor, a fluxurilor ilicite de numerar, înghețarea și confiscarea bunurilor, consolidarea eficienței Sistemului de Informații Schengen se află printre măsurile din pachetul propus de Comisia Europeană, în vederea combaterii terorismului și a criminalității la graniţele Uniunii.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, aprecia că, prin aceste propuneri, sunt consolidate instrumentele legale ce permit întreruperea și blocarea surselor financiare pentru teroriști și infractori, cu scopul de a proteja mai bine securitatea cetățenilor europeni.

Astfel, se are în vedere: eliminarea obstacolelor din calea cooperării polițienești și judiciare între ţările membre, precum şi la nivel internaţional; mai multă rigoare a controlului sumelor mari, inclusiv în cazul celor situate sub plafonul de 10 mii de euro, dacă există suspiciuni că banii sunt folosiţi pentru activități infracționale; înghețarea resurselor financiare ale teroriștilor și confiscarea bunurilor acestora, printr-un regulament special.

Un alt set de măsuri vizează îmbunătățirea majoră a Sistemului de Informații Schengen, din punct de vedere tehnic și operațional. Astfel, va deveni o prioritate cooperarea și schimbul de informații între statele membre, pe de o parte şi, pe de altă parte, între acestea și agențiile europene relevante.

Va fi consolidată protecția datelor şi vor fi mai bine folosite datele de identificare facială sau prin amprente, vor fi introduse noi categorii de alerte în cazul incidentelor teroriste, vor fi impuse interdicţii de intrare în Europa pentru anumiţi cetăţeni din afara ţărilor membre, se va face mai uşor întoarcerea de la graniţele externe ale Uniunii a celor care prezintă diverse riscuri.

Securitatea este o temă constantă a mandatului Comisiei Juncker. Pe baza Agendei europene de securitate, din aprilie 2015, anul acesta a fost adoptat un Plan de acțiune privind combaterea finanțării terorismului, care pune la dispoziţia statelor membre instrumentele necesare pentru a face față noilor amenințări.

Iar prin Sistemul de Informații Schengen, îmbunătăţit în permanenţă, sunt făcute verificări stricte la granițele externe ale Uniunii şi este sprijinită cooperarea între poliţia şi justiţia din 29 de țări europene.