Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

6 Ianuarie 2012
Vizualizari: 1802
Comentează add

Republica Islamică se pregăteşte să organizeze noi manevre militare în strâmtoarea Ormuz, a anunţat Ali Fadavi, comandantul naval al Gardienilor Revoluţiei.

Noi manevre militare iraniene

carmen-gavrila

Foto: Reuters.

Manevrele militare vor fi executate între 21 ianuarie şi 19 februarie de forţele navale ale Gărzilor Revoluţionare islamice iraniene numite Pasdaran, care sunt separate de armata regulată a statului şi răspund doar în faţa liderului suprem ayatollahul Ali Khamenei.    

Exerciţiile vor avea loc în zona strâmtorii Ormuz, vitală pentru economia mondială, în condiţiile în care pe aici este transportat aproape 40% din petrolul lumii.

Ormuz - o strâmtoare vitală

Iranul a mai ameninţat în trecut că în cazul în care va fi atacat, va bloca strâmtoarea Ormuz, cauzând astfel o dereglare majoră a pieţei ţiţeiului şi evident o destabilizare a burselor.

Deja tensiunile legate de Iran, din cauza programului său nuclear suspectat a fi pentru obţinerea de arme nucleare, au făcut ca preţul barilului de ţiţei să se apropie de 114 dolari. 

Marina regulată iraniană tocmai a încheiat la începutul săptămânii 10 zile de manevre în strâmtoarea Ormuz iar noua serie de exerciţii, de data aceasta a forţelor navale Pasdaran, este menită să arate lumii întregi că republica islamică este pregătită de război la nevoie.

Teheranul avertizează

Comandatul forţelor navele ale Gărzilor Revoluţionare, Ali Fadavi, a declarat că Iranul are sub control strâmtoarea Ormuz în ansamblu şi orice mişcare în regiune.

"Americanii au făcut din totdeauna pregătiri de ostilităţi împotriva Republicii Islamice. În prezent în Golful Persic sunt 327 de nave americane. Războaiele din regiune sunt din cauza intereselor fabricanţilor americani privaţi de arme. Noi vom acţiona împotriva americanilor doar atunci când vor aduce atingere intereselor Iranului”, a spus Ali Fadavi.

Marina iranianã a avertizat de asemenea cã va reacţiona dacă americanii vor trimite un portavion pe ruta petrolului din strâmtoarea Ormuz. La rândul lor, Statele Unite au declarat că nu vor permite nicio perturbare a traficului maritim în zonă.

Războiul ameninţărilor

În ultimele luni, Teheranul a bombardat aproape zilnic cu anunţuri ba că forţele de elită Pasdaran se pregătesc de război, ba că va răspunde la orice atac cu o ploaie de rachete peste Israel, ba că va bloca strâmtoarea Ormuz, sau că va arunca preţul petrolului la 250 de dolari barilul.

Voci pesimite au făcut chiar trimiteri la un posibil al treilea război mondial care să fie declanşat din cauza Iranului. Dar deocamdată asistăm la un război mondial al declaraţiilor, în care, se poate presupune, pe baza istoriei că Teheranul este destul de înţelept şi are destule mii de ani de artă a negocierii,ca să nu facă el primul pas concret.


Etichete IranTeheranrăzboiGarda RevoluţionarăOrmuzarmatămilitarexerciţiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live