Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi legi pentru o platformă europeană de drepturi sociale minime

Pachetul legislativ ar urma să fie propus statelor membre în primăvară şi va stabili drepturi pe piata muncii ce nu pot fi reduse sau încălcate.

Articol de Costin Grigore, 03 Octombrie 2015, 09:47

Executivul comunitar pregăteşte un nou pachet legislativ pentru o platformă europeană de drepturi sociale minime.

Pachetul legislativ ar urma să fie propus statelor membre în primăvară şi va stabili drepturi pe piata muncii ce nu pot fi reduse sau încălcate.

Anunţul a fost făcut, de preşedintele Comisie Europene, în deschiderea Congresului Confederaţiei Europene a Sindicatelor, care s-a încheiat vineri la Paris.

Congresul, la care au fost reprezentate 90 de confederații sindicale din 39 de țări, a primit de la inceput o susținere politică majoră.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Au fost prezenți, președintele Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker, al Parlamentului European, Martin Schultz și președintele Franței Francois Hollande.

Această mobilizare, care arată intersul european pentru reinvierea dialogului social, vine în contextul în care reprezentarea sindicală la nivelul Uniunii nu stă foarte bine.

Potrivit datelor Organizației Economice pentru Cooperare și Dezvoltare (OECD), pe continent doar 17 la sută dintre angajați mai sunt membrii de sindicat.

Declinul cel mai mare, înregistrat în perioada crizei economice a fost în Germania, urmată de Franța și de Marea Britanie.

Acum însă, odată cu primele semne de revenire economică, este momentul ca mișcarea sindicală europeană să iasă din adormire, după cum a spus chiar președintele CE.

Jean Claude Juncker a deschis dezbaterea cu un apel pentru o Europă socială, amintind că acum Uniunea nu este într-o situație foarte bună.

"Sunt fisuri de solidaritate care se multiplică, iar resentimentele și reflexele naționaliste renasc alturi de cele extremiste. Este un moment periculos, a spus el care trebuie depășit și prin completarea dimensiunii sociale europene.

De aceea Comisia Europeană urmează să anunțe în primăvara viitoare un pachet legislativ ce va stabili o platformă comună de drepturi sociale minime. Vor defini standarde ce nu pot fi încălcate s-au reduse în statele membre".

Președintele executivului european a vorbit apoi despre cum ar urma să arate această centură de siguranță pentru angajați, în viziunea sa:

”Eu sunt o persoană de modă veche, pentru mine un contract de muncă normal este unul pe durată nedeterminată. (...) Tatăl meu a lucrat în siderurgie. Dacă nu ar fi avut stabilitatea si siguranța dată de un contract pe durată nedetrminată, dacă ar fi trăit cu teama ca actul său de muncă va fi reînoit la fiecare șase luni, va marturisec că eu nu aș fi trecut niciodată pragul facultatii de drept pe care am absolvit-o.”

Jean Claude Junker, ce a fost timp de mulți ani minstrul Muncii în Luxembourg, a argumentat astfel nevoia angajaților de predictibilitate, de contracte permanente.

El a criticat situația actuală, când contractele pe durată determinată sau intermendiară tind să devină standarde pentru angajatori.

Un alt principiu, asupra căruia Uniunea trebuie să cadă de acord, în următoarea perioadă, este cel al salarizării egale pentru același tip de muncă depus în același loc de angajați de diferite naționalități.

Aceasta stiind faptul că emigranții sunt plătiți, aproape întotdeauna mai prost decat rezidenții, desi au aceeași calificare.