Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi investiţii în programele de conservare a mediului şi biodiversităţii

Vor fi cofinanţate aproape o sută de proiecte care contribuie la realizarea uneia dintre priorităţile actualei Comisii, obţinerea unei economii europene nepoluante.

Noi investiţii în programele de conservare a mediului şi biodiversităţii

Articol de Laurenţiu Văduva, 25 Noiembrie 2015, 10:50

Comisia Europeană a anunţat noi investiţii în programele de conservare a mediului şi biodiversităţii.

Vor fi cofinanţate aproape o sută de proiecte care contribuie la realizarea uneia dintre priorităţile actualei Comisii, obţinerea unei economii europene nepoluante.

Indiferent cât suntem de ocupaţi, cu toţii plănuim din când în când câte o ieşire în natură. Cu toţii ştim însă că în această perioadă natura este din ce în ce mai ameninţată.

V-ar plăcea să revedeţi în zone cunoscute specii de animale şi păsări demult dispărute sau să vedeţi că ecosisteme întregi revin la viaţă?

V-ar plăcea să respiraţi un aer mai curat, pentru că marii poluatori şi-au îmbuntăţit tehnologiile şi folosesc materiale mai bune?

V-ar plăcea să vă vedeţi oraşele mai curate, pentru că deşeurile sunt gestionate mult mai bine? Acestea sunt numai câteva dintre temele proiectelor de mediu cofinanţate de Comisia Europeană.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Volumul total al investiţiilor anunţate depăşeşte 160 de milioane de euro, dar atrage investiţii totale de 265 de milioane, în 21 din cele 28 de state membre.

Prin cofinanţarea acestor proiecte, Uniunea Europeană sprijină inclusiv tranziţia către aşa-numita economie circulară, adică cea bazată pe reciclarea şi refolosirea materiilor prime, care, altfel, ar fi aruncate.

Prin folosirea mai raţională a resurselor vor fi susţinute natura şi biodiversitatea într-o economie sustenabilă.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, a declarat:

"Investiţiile în proiectele de mediu sunt bani cheltuiţi cu folos. Sunt încântat să văd că Programul nostru LIFE va sprijini numeroase proiecte inovatoare, a căror contribuţie va fi cu siguranţă esenţială. Pe lângă protejarea şi îmbunătăţirea capitalului natural, există mai multe instrumente promiţătoare care vor contribui la orientarea Europei către un viitor sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi eficient în ceea ce priveşte utilizarea reurselor".

Competiţia pentru câştigarea cofinanţării nu a fost uşoară.

Din cele peste 1.100 de propuneri, au fost selectate mai puţin de 100.

Fondurile vor fi acordate prin intermediul acestui Program LIFE, care este instrumentul de finanţare al Uniunii Europene pentru mediu.

Din anul 1992, acest program a cofinanţat peste 4.000 de proiecte în Uniunea Europeană şi în state terţe, mobilizând aproape opt miliarde de euro şi aducând o contribuţie de trei miliarde şi jumătate aproape pentru protecţia mediului şi a climei.

Potrivit Comisei Europene, în orice moment, pe teritoriul Uniunii Europene sunt în curs de desfăşurare aproximativ 1.100 de proiecte confinanţate prin programele LIFE, fie pentru mediu, fie pentru politicile climatice.