Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi instrumente pentru combaterea mai eficace a fraudei vamale

Aceste noi instrumente vor permite atât Uniunii Europene, cât și statelor sale membre, să urmărească și să identifice mai bine transporturile suspecte.

Noi instrumente pentru combaterea mai eficace a fraudei vamale

Articol de Gabriela Tătărău, 07 Septembrie 2016, 10:28

Din această lună, funcționarii responsabili de efectuarea investigațiilor vamale de pe întreg teritoriul Uniunii Europene vor putea utiliza noi instrumente electronice pentru combaterea mai eficace a fraudei vamale.

Printr-o actualizare a normelor vamale, autoritățile vor fi în măsură să acceseze noi sisteme informatice, care înregistrează deplasările fizice ale containerelor transportate pe nave maritime și care colectează informații privind mărfurile care intră, tranzitează și ies din uniune.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Aceste noi instrumente vor permite atât Uniunii Europene, cât și statelor sale membre, să urmărească și să identifice mai bine transporturile suspecte, precum și să detecteze mai bine fraudele vamale.

„Frauda vamală reprezintă o povară pentru bugetele publice și trebuie s-o combatem printr-un răspuns eficace și inteligent”, a declarat dna Kristalina Georgieva, vicepreședinte al Comisiei Europene. „Grație unor noi instrumente informatice, autoritățile publice vor fi mai în măsură să abordeze această provocare fără a perturba comerțul legitim”, a adăugat comisarul.

Frauda vamală, de exemplu declararea unei origini false a produselor, subevaluarea sau descrierea eronată a mărfurilor la import, aduce prejudicii grave intereselor financiare ale Uniunii Europene. Având în vedere caracterul transnațional al acestor acte de fraudă, cooperarea dintre administrațiile vamale este esențială.

În practică, legislația modificată care se aplică începând din această lună a determinat crearea a două noi baze de date. De acum, investigatorii vor putea accesa un nou registru, ce conține mesaje privind statutul şi traseul containerelor transportate cu nave maritime. Acest registru va conține mesaje transmise direct de către transportatorii maritimi.

A fost elaborat și un registru privind importurile, exporturile și tranzitul, care conține date privind mărfurile care intră, tranzitează și ies din Uniunea Europeană.

Datele referitoare la exporturi care vor fi colectate sunt limitate la produsele sensibile, cum ar fi tutunul, alcoolul și carburanții.

Funcționarii vamali, precum și Oficiul European de Luptă Antifraudă, vor putea face o verificare încrucișată a informațiilor din cele două baze de date, pentru a detecta posibile tipare de fraudă.