Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 17 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

11 Iulie 2011
Vizualizari: 1477
Comentează add

În 2008, fostul preşedinte executiv al trustului, James Murdoch, ar fi autorizat plata a câteva sute de mii de lire sterline pentru a muşamaliza scandalul legat de ascultarea telefoanelor, potrivit BBC.

Noi dovezi ale poliţiei în cazul News of the World

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Patronul companiei News International, miliardarul Rupert Murdoch. Foto: Reuters.

News International a intrat în posesia unor e-mailuri trimise în 2007 care ar sugera că unii angajaţi ai tabloidului News of the World ar fi oferit bani unor ofiţeri de poliţie în schimbul obţinerii de informaţii.

Potrivit BBC, aceste e-mailuri s-au aflat până de curând în posesia firmei de avocatură Harbottle&Lewis şi au fost recuperate recent de avocaţii trustului News International.
 
Harbottle&Lewis a fost însărcinată în 2007 să realizeze o anchetă internă pentru a stabili dacă faptele comise de Clive Goodman, editorul condamnat la închisoare pentru ascultarea ilegală de telefoane, erau cunoscute şi de alţi colegi de-ai săi.

Într-o scrisoare prezentată Comisiei pentru Cultură, Media şi Sport din Camera Comunelor, avocaţii firmei au precizat că în urma verificării căsuţelor de e-mail ale mai multor angajaţi nu au descoperit nimic care să indice că această practică era cunoscută şi de alţi angajaţi ai News of the World.

Se pare, însă, că în aceste e-mailuri ar exista dovezi că fostul editor şef al tabloidului în perioada 2003-2007, Andy Coulson, ar fi autorizat efectuarea unor plăţi către poliţie.

De asemenea, mesajele ar dovedi că practica ascultării de telefoane a fost mult mai răspândită decât s-a crezut iniţial.

Andy Coulson, care pentru o perioadă a fost şi purtător de cuvânt al premierului David Cameron, a fost arestat de poliţie săptămâna trecută, dar a fost eliberat pe cauţiune. 

Înţelegeri pentru muşamalizarea scandalului

BBC scrie că există noi informaţii şi în legătură cu înţelegerile pe care News International le-a făcut pentru a muşamaliza acest scandal.

În 2008, fiul lui Rupert Murdoch, James, care era la acea dată preşedinte executiv al birourilor din Europa şi Asia ale trustului, a autorizat plata a câteva sute de mii de lire sterline către preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Profesionişti, Gordon Taylor, pentru ca acesta să nu depună plângere împotriva ziarului.

Se pare că înţelegerea cuprindea o clauză care împiedica ambele părţi să ofere detalii despre aceste plăţi şi despre motivele care au dus la efectuarea lor.

James Murdoch a recunoscut, însă, că a greşit când a acceptat această înţelegere şi altele similare încheiate în perioada respectivă.

El a declarat că regretă deciziile luate în 2008, deoarece la acea dată nu avea idee despre amploarea pe care o luase fenomenul ascultării ilegale a telefoanelor.
 


Etichete James Murdochtabloideditor şefjurnalistavocaţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live