Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi discuții pe tema acordului de liber schimb UE-SUA

Cecilia Malmstrom a avut miercuri întrevederi cu preşedintele Camerei de Comerţ a Statelor Unite şi cu secretarul american al trezoreriei.

Noi discuții pe tema acordului de liber schimb UE-SUA

Articol de Mihaela Mihai, 30 Iunie 2016, 09:23

Comisarul european pentru comerţ încheie astăzi la Washington o nouă rundă de convorbiri cu oficiali americani pe tema viitorului Acord de liber Schimb dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Cecilia Malmstrom a avut astăzi întrevederi cu preşedintele Camerei de Comerţ a Statelor Unite şi cu secretarul american al trezoreriei.

Programul a inclus şi un discurs în faţa Consiliului Atlantic.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

Aflată de ieri la Washington, Cecilia Malmstrom a avut primele discuţii cu reprezentantul special american pentru comerț exterior, Michael Froman, cel care a reafirmat luni dorinţa Statele Unite de a finaliza până la sfârșitul anului negocierile cu Uniunea Europeană asupra Acordului, în pofida votului din Marea Britanie în favoarea ieşirii din spaţiul comunitar și a opoziției crescânde a Franței.

"Ne propunem să lucrăm în continuare cu Uniunea Europeană pentru încheierea unei înţelegeri ambițioase și de înaltă calitate", a declarat Michael Froman, citat de France Presse.

În acelaşi timp, el a spus că Washingtonul vrea să evalueze impactul pe care Brexitul îl poate avea asupra negocierilor începute încă din 2013 și care ar urma să ducă la crearea unei vaste zone de liber-schimb de o parte și de cealalta Oceanului Atlantic.

Votul britanic de joi în favoarea ieşirii din Uniune pare totuşi să fi întărit scepticismul în legătură cu acest tratat.

Duminică, la trei zile după referendumul din Regatul Unit, premierul francez, Manuel Valls, a afirmat că acordul Statele Unite "nu merge în direcția bună" și nu va putea fi încheiat.

Şeful executivului de la Paris s-a aliniat astfel declaraţiilor făcute încă de luna trecută de presedintele francez Francois Hollande, care a a ţinut să precizeze că se opune in acest stadiu încheierii Parteneriatului cu Statele Unite.

Un motiv ar fi numeroasele critici ale europenilor care se tem de un posibil amestec al companiilor multinaționale în politicile publice ale statelor membre ale Uniunii și de slăbirea standardelor comunitare în domeniul protecției sociale, mediului și al siguranței alimentare.

Adversarii înțelegerii mai cred că, odată semnat, documentul va face loc pe piața europeană pentru organismele modificate genetic.

Temerile au fost alimentate de organizaţia Greenpeace, care a publicat recent aproape 250 de pagini ale unui document despre care afirmă ca reprezintă o parte a proiectului de acord. Informațiile, spune Greenpeace, confirmă suspiciunile că înțelegerea pune în pericol sănătatea consumatorilor și mediul.