Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burduşa a avut o întânire cu reprezentanții RAI în vederea unei colaborări.
Zilele acestea s-au făcut primii paşi pentru o colaborare între autorităţile de la Bucureşti şi reprezentanţi ai societăţii publice italiene de radio şi televiziune Rai Uno. Discuţiile au avut ca temă principală o posibilă colaborare cu televiziunea italiană pentru difuzarea unor mesaje de interes pentru românii din Italia. România a fost reprezentată de secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burduşa.
Reporter: Domnule secretar de stat, cum a fost întâlnirea cu reprezentanţii societăţii publice de radio şi televiziune Rai?
Ovidiu Burduşa: Trebuie să precizăm faptul că este pentru prima dată când Departamentul Românilor de Pretutindeni are o astfel de întâlnire cu reprezentanţii Rai. Discuţiile au avut ca temă principală o posibilă colaborare cu societatea publică de radio şi televiziune italiană pentru difuzarea de mesaje de interes pentru românii din Italia. În acest mod, unele informaţii utilitare ar putea ajunge mai repede şi mai uşor la conaţionalii noştri din peninsulă. Reprezentanţii Rai au fost foarte încântaţi de această întrevedere şi, accentuând faptul că deja există o veche şi foarte consistentă colaborare cu Radio România, au promis că vor fi mai receptivi faţă de anumite evenimente importante organizate de comunitatea cea mai numeroasă din Italia, cea a românilor. Totodată, s-a avut în prim plan crearea unor producţii audio-video despre cetăţenii exploataţi la locurile de muncă, în multe cazuri chiar români, în special în partea de sud a Italiei, dar şi evidenţierea prin interviuri sau prezenţe în studio a românilor actori, medici, profesori, unii dintre ei deja foarte bine cunoscuţi de public.
Reporter: Experienţa de 17 ani la Roma consideraţi că vă va ajuta în noua funcţie pe care o aveţi în prezent?
Ovidiu Burduşa: Îmi voi pune în joc toată experienţa acumulată în cei 17 ani pentru a-i reprezenta cât mai bine pe românii din străinătate. Este pentru prima dată când la conducerea acestui departament vine un român direct din diaspora şi vocea românilor de peste hotare contează. Aceasta s-a văzut, desigur, şi la ultimele alegeri, când foarte mulţi conaţionali au vrut şi şi-au exercitat dreptul la vot. Normal că trăind de atâţia ani la Roma, am interacţionat cu numeroşi conaţionali, având astfel ocazia să cunosc de ce anume au ei nevoie. Situaţiile sunt însă diferite de la ţară la ţară. Desigur, încet, încet voi încerca să cunosc şi alţi conaţionali din alte ţări. Dialogul este deschis cu toţi, indiferent de unde vin ei. Deja primesc foarte multe solicitări de la asociaţiile de români din toată lumea, şi asta mă ajută să înţeleg care sunt problemele românilor din toate părţile lumii.