Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 31 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 Octombrie 2019
Vizualizari: 650
Comentează add

Noi consultări ale preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare

radiojurnal

   Palatul Cotroceni. Foto: Arhiva/ presidency.ro

O nouă serie de consultări cu partidele parlamentare, privind viitorul guvern, ar urma să aibă loc astăzi, la Cotroceni, în formulă restrînsă, dar deocamdată preşedinţia nu a anunţat programul discuţiilor.

Consultările s-ar putea prelungi şi mâine potrivit afirmaţiilor făcute de liderul USR, Dan Barna. Tot cel mai târziu mâine, ar urma să fie desemnat candidatul pentru postul de prim ministru. Preşedintele Klaus Iohanis doreşte ca noul guvern de tranziţie să fie instalat cât mai repede, însă cele mai multe partide parlamentare au pus deja condiţii în schimbul votului pentru investitura unui cabinet condus de PNL. De la Palatul Cotroceni, cu detalii Oana Bâlă.

Reporter: Bună ziua! Preşedintele Klaus Iohannis va comunica cel mai probabil mâine numele premierului desemnat, după ce va mai avea o rundă de consultări cu reprezentanţii partidelor parlamentare, de această dată, în format restrâns.

Potrivit unor surse politice, preşedintele României se va întâlni astăzi cu liderii PNL, PMP, Grupului PRO Europa, ALDE şi Grupului Minorităţilor Naţionale, iar mâine va discuta cu preşedinţii USR şi UDMR, Dan Barna, şi Kelemen Hunor.

Şeful statului a afirmat, după prima întâlnire cu partidele, că se conturează un guvern PNL sau în jurul liberalilor, că doreşte un cabinet politic şi vrea ca după alegerile prezidenţiale noul executiv să discute calendarul unor alegeri anticipate.

Consultările care au avut loc vineri la Palatul Cotroceni nu au adus un consens. PNL este dispus să îşi asume guvernarea cu orice partid, mai puţin cu PSD, iar Ludovic Orban este propus pentru funcţia de premier. PMP ar intra la guvernare alături de liberali, însă, nu doreşte cooptarea ALDE sau PRO România. Vrea, printre altele, eliminarea pensiilor speciale şi reducerea numărului de parlamentari la 300. ALDE nu doreşte să intre la guvernare şi susţine un guvern monocolor PNL.

Doreşte de asemenea menţinerea cotei unice de impozitare şi modificarea Oronanţei 114. Nici USR nu vrea la guvernare, vrea alegeri anticipate şi are patru condiţii pentru susţinerea unui guvern de tranziţie. UDMR are trei opţiuni: premier propriu, premier independent, dar nu tehnocrat sau guvern PNL condus de Ludovic Orban.

PRO Europa nu a cerut intrarea la guvernare şi nu vizează obţinerea de miniştri pentru a susţine un nou guvern în parlament. PSD nu a participat la consultări, nu propune un nume de premier şi doreşte intarea în opoziţie. Totodată, dacă liberalii semneazaă pactul pentru stabilitate şi se angajează să nu taie salariile şi pensiile, va vota instalarea noului executiv./lcoman/denisse

Reuniune a PNL

La reuniunea PNL de la Palatul Parlamentului, liderul formaţiuni, Ludovic Orban a declarat că liberalii continuă negocierile cu celelalte partide din opoziţie privind viitorul guvern.

Ludovic Orban a mai precizat că formula guvernului propus de PNL va avea maximum 16 ministere.

El mai spune că a avut recent o discuţie cu guvernatorul BNR privind situaţia economică a ţării. 


Etichete partideconsultariKlaus Iohannis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live