Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Daniel Neguţ

3 Octombrie 2012
Vizualizari: 3098
Comentează add

Pe site-ul Băncii Naţionale a României se află în dezbatere publică un nou "Regulament privind unele condiţii de acordare a creditelor".

Noi condiţii pentru creditarea în valută

daniel-negut

Foto: Agerpres.

Sunt vizate creditele bancare în valută, care vor fi acordate în condiţii mai stricte faţă de cele în lei, solicitanţii care nu sunt plătiţi în valuta respectivă trebuind să demonstreze că pot rambursa sumele primite, chiar dacă leul se depreciază.

Astfel, va fi impusă obligaţia creditorilor ce desfăşoară activitate de creditare în valută de a informa solicitanţii de astfel de credite neacoperiţi la riscul valutar cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra nivelului ratelor de credit deprecierea severă a monedei naţionale, precum şi - în cazul creditelor cu dobândă variabilă - deprecierea severă a monedei naţionale asociată cu majorarea dobânzii. 

Spre deosebire de reglementarea în vigoare, proiectul impune creditorilor prezentarea acestor informaţii de avertizare, particularizat la dimensiunea creditului solicitat de client, prin indicarea ratei lunare de credit recalculate pe baza respectivelor variaţii.

Altfel spus, banca de la care veţi dori un credit în valută va fi obligată să vă ofere mult mai multe informaţii cu privire la potenţialele riscuri ce ar putea apărea pe toată perioada de derulare a creditului solicitat. 

Drept consecinţă, nu vor mai primi credite în valută decât cei care fac dovada bonităţii, inclusiv din perspectiva capacităţii de suportare a şocurilor severe pe cursul de schimb valutar şi dobândă. 

Poate că, până la urmă, vom ajunge la concluzia că nu are rost să adăugăm riscuri suplimentare la cele pe care deja le ştim - legate de stabilitatea locului de muncă şi a nivelului salarial - astfel că vom lua credite numai în moneda în care ne luăm salariul.

Banca Naţională a României anunţă că termenul de implementare a recomandărilor este sfârşitul anului în curs, iar cei care doresc să-şi spună părerea despre nouile prevederi ale Regulamentului o pot face până pe 15 octombrie, fiind nominalizate pe site-ul BNR două persoane de contact, în acest sens.


Etichete creditleuvalutăsalariuîmprumutdobândăBNR

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live