Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 18 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Bordeiaşu

29 Mai 2017
Vizualizari: 889
Comentează add

În faţa deputaţilor şi senatorilor s-au aflat fostul candidat la alegerile prezidenţiale din acel an, Mircea Geoană, dar şi secretari de stat din MAI din anul 2009.

Noi audieri în comisia de anchetă pentru prezidenţialele din 2009

alina-bordeiasu

Foto: Arhivă.

Audierile în comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 au continuat şi astăzi.

În faţa deputaţilor şi senatorilor s-au aflat fostul candidat la alegerile prezidenţiale din acel an, Mircea Geoană, dar şi secretari de stat din MAI din anul 2009, Mihai Capră, marian Tutilescu şi Dan Fătuloiu.

Reporter - Alina Bordeiaşu: Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană, a declarat în timpul audierilor că avea informaţii desre nereguli la vot în diaspora, dar din punct de vedere tehnic este dificil ca un partid să asigure o prezenţă şi un control nemijlocit în atâtea secţii de votare din străinătate.

Mircea Geoană: Elementele au apărut de o manieră pe care o consider în continuare cel puţin suspectă, viteza cu care s-a votat în anumite secţii...La Viena, de exemplu, liste întregi erau semnate de aceeaşi mână, avem dovezi cu privire la faptul că în Spania persoane care de fapt nu erau fizic în localitate au "votat". Deci din punct de vedere al unei operaţiuni în care să avem probe, fără să putem să generalizăm sau să extrapolăm, lucrurile sunt cel pun dubioase.

Reporter: În timpul dezbaterilor din comisie a existat un schimb de replici între Mircea Geoană şi Robert Turcescu, în prezent deputat PMP. Robert Turcescu a vrut să afle dacă vizita lui Mircea Geoană la Sorin Ovidiu Vântu a dus la pierderea alegerilor din 2009, în timp ce Mircea Geoană a spus că i se pare o situaţie de Cartea Recordurilor ca un fost ofiţer sub acoperire să modereze o dezbatere prezidenţială, aşa cum s-a întâmplat în 2009. Prezent la audieri, fostul secretar de stat în MAI Mihai Capră a spus că, în opinia sa, alegerile din 2009 nu au fost fraudate, dar au existat puncte slabe.

Mihai Capră: Principala vulnerabilitate a fost tocmai această numire a preşedinţilor Birourilor Electorale, pentru că a dat naştere la multe discuţii. Atâta timp cât prefecţii fac această numire, totdeauna vor exista suspiciuni că numirile nu sunt corecte.

Reporter: La şedinţa de astăzi era aşteptată şi Ana Maria Pătru, fostă preşedinte AEP, care însă a trimis o scrisoare prin care a declinat prezenţa la lucrările comisiei de anchetă.


Etichete anchetacomisia parlamentaraalegeri prezidentiale 2009mircea geoanamihai capramarian tutilescudan fatuloiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live