Pe scurt:
Vineri, 09 Octombrie Acum: MARI CONCERTE PE SCENELE LUMII Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Noi proteste la Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist

8 Septembrie 2012
Comentează add

de Sorin Croitorescu

Proteste împotriva exploatării gazelor de şist au avut loc la Bârlad, în timp ce, la Bruxelles, direcţia de mediu a UE cere reglemetarea strictă a acestui tip de exploatare.

sorin-croitorescu

Protest faţă de exploatarea gazelor de şist. Foto: Arhivă AP.

Două mii de persoane au mărşăluit paşnic, vineri seară, în oraşul Bârlad, cu lumânări şi candele aprinse, conduşi de preoţii din zonă.

Ei se opun exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, pe care ar urma să o înceapă compania americană Chevron în judeţ.

Compania a anunţat însă că va începe exploatarea abia după o activitate de explorare prin metode convenţionale, care va dura cinci ani, timp în care va realiza studii amănunţite care să evite un eventual impact asupra zonelor locuite sau a celor de interes ecologic.

Gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie care poate fi produsă în siguranţă, susţine Chevron.

Însă oamenii din Bârlad şi activiştii de mediu se tem că forajele vor provoca cutremure, contaminarea apei şi a solului.

Sunt pericole pe care le-a identificat şi Direcţia de mediu a Uniunii Europene, într-un studiu publicat vineri, care cere reglementarea acestui tip de exploatare.

Raportul - cel mai amănunţit de până acum - recomandă ca metoda să nu fie folosită la scară industrială şi nici în zonele în care apa este folosită pentru băut.

O opoziţie puternică se prefigurează însă din partea Poloniei, care a început explorările şi vede în gazele de şist o sursă ieftină de combustibil şi de independenţă energetică.

În schimb, Franţa şi Bulgaria au ales să interzică exploatările din cauza riscurilor.


Taguri: Ştiri Nord-Est, Bârlad, gaze şist, exploatare

Articole cu teme similare:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live