Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Luni, 17 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Croitorescu

8 Septembrie 2012
Vizualizari: 4891
Comentează add

Proteste împotriva exploatării gazelor de şist au avut loc la Bârlad, în timp ce, la Bruxelles, direcţia de mediu a UE cere reglemetarea strictă a acestui tip de exploatare.

Noi proteste la Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist

sorin-croitorescu

Protest faţă de exploatarea gazelor de şist. Foto: Arhivă AP.

Două mii de persoane au mărşăluit paşnic, vineri seară, în oraşul Bârlad, cu lumânări şi candele aprinse, conduşi de preoţii din zonă.

Ei se opun exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, pe care ar urma să o înceapă compania americană Chevron în judeţ.

Compania a anunţat însă că va începe exploatarea abia după o activitate de explorare prin metode convenţionale, care va dura cinci ani, timp în care va realiza studii amănunţite care să evite un eventual impact asupra zonelor locuite sau a celor de interes ecologic.

Gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie care poate fi produsă în siguranţă, susţine Chevron.

Însă oamenii din Bârlad şi activiştii de mediu se tem că forajele vor provoca cutremure, contaminarea apei şi a solului.

Sunt pericole pe care le-a identificat şi Direcţia de mediu a Uniunii Europene, într-un studiu publicat vineri, care cere reglementarea acestui tip de exploatare.

Raportul - cel mai amănunţit de până acum - recomandă ca metoda să nu fie folosită la scară industrială şi nici în zonele în care apa este folosită pentru băut.

O opoziţie puternică se prefigurează însă din partea Poloniei, care a început explorările şi vede în gazele de şist o sursă ieftină de combustibil şi de independenţă energetică.

În schimb, Franţa şi Bulgaria au ales să interzică exploatările din cauza riscurilor.


Etichete Ştiri Nord-EstBârladgaze şistexploatare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live