Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Coşlea

15 Mai 2013
Vizualizari: 1625
Comentează add

În ciuda faptului că toate instituţiile trebuie să participe la "Noaptea muzeelor", la Botoşani activităţile vor avea loc doar la Muzeul Judeţean şi Muzeul de Etnografie.

Noaptea muzeelor se ţine ziua la Botoşani

alexandra-coslea

Activităţi restrânse, anul acesta, cu ocazia tradiţionalului eveniment "Noaptea Muzeelor", care va avea loc, vineri spre sâmbătă, ne-a informat reporterul nostru, Gina Poenaru.

Şi asta din cauza lipsei de personal cu care se confruntă Muzeul Judeţean la ora actuală.

Practic, deşi în proiectul iniţiat de Ministrerul Culturii şi Comunicării din Franţa este prevăzută implicarea tuturor muzeelor în această activitate, la Botoşani activităţile vor avea loc doar la Muzeul Judeţean şi Muzeul de Etnografie, chiar dacă 7 instituţii ar fi trebuit să se implice în cadrul evenimentului.

Directorul Muzeului Judeţean Botoşani, Lucica Pârvan a declarat că a luat această decizie întrucât, pentru a putea supraveghea patrimoniul muzeului, este nevoie de mai multe persoane, iar personalul instituţiei este redus.

Casa Memorială "Nicolae Iorga" nu va putea fi vizitată, gratuit, de Noaptea Muzeelor întrucât aici nu a rămas încadrată decît o persoană după ieşirea la pensie a fostului custode a muzeului.

Tot din lipsă de personal, conducerea Muzeului Judeţean Botoşani a decis ca Noaptea Internaţională a Muzeelor să aibă loc, anul acesta, în seara de 17 spre 18 mai.

Asta în condiţiile în care în ţară, Noaptea Muzeelor va fi marcată în seară zilei de sâmbătă.
 
Vineri, botoşănenii vor  putea vizita Muzeul de Etnografie în intervalul orar 12.00-20.00, iar începând cu ora 18.00, sunt invitaţi la Muzeul Judeţean pentru un spectacol susţinut de copiii Asociaţiei Culturale "Vis de Artist".

Vor fi de asemenea proiectate trei filme, respectiv "Botoşanii de altă dată", "Războiul pentru Independenţa României în imagini de epocă" şi "Judeţul Botoşani, prezentare istorică şi turistică".

Surpriza nopţii va fi cu siguranţă prezentarea unui exponat numit Broşa de aur, o descoperire arheologică făcută în satul Păuna din comuna Mihălăşeni.

Programul pentru Noaptea Muzeelor de vineri se va încheia în jurul orei 24.00

A doua zi, intrarea la muzee va fi liberă.

Doar la expoziţia "Fluturi exotici la Muzeul de ştiinţele Naturii de la Dorohoi" intrarea va fi 2 lei.

Evenimentul, mai amplu în alte oraşe

Evenimentul Noaptea muzeelor a ajuns la a noua ediţie şi a fost iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa

Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai.

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești.

Proiectul "Noaptea Muzeelor în 4 acte: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu", coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește în acest an evenimentul prin introducerea a patru circuite între muzeele din București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu.

Astfel, în cele patru orașe vor fi disponibile hărți tipărite cu muzeele participante care, de asemenea, vor fi încărcate și pe site în format electronic.

Anul trecut, circa 100.000 de persoane au vizitat principalele muzee şi instituţii culturale implicate în programul Noaptea Muzeelor, iar Muzeul Antipa din Bucureşti a fost cel mai căutat de publicul larg, expoziţiile sale fiind admirate de peste 20.000 de persoane.
 


Etichete Ştiri Nord-Estgratuitintrarea liberăBotoşaniNoaptea muzeelorBucureştiSibiuBaia MareCluj-Napocavinerisâmbătă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live