Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

17 Mai 2014
Vizualizari: 1436
Comentează add

Peste 150 de muzee şi organizaţii de cultură din întreaga ţară vor participa anul acesta la cea de-a zecea ediţie a "Nopţii Muzeelor".

Noaptea muzeelor - o noapte albă a culturii

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Peste 150 de muzee şi organizaţii de cultură din întreaga ţară vor participa anul acesta la cea de-a zecea ediţie a "Nopţii Muzeelor". 

Sâmbătă noapte, publicul va avea acces gratuit la expoziţiile şi evenimentele organizate de instituţiile participante.   

Aflată la a X-a ediţie, cu circuite speciale la Bucureşti şi la Cluj, "Noaptea Muzeelor" mai aduce o premieră după cum spune Dragoş Neamu, preşedinte al reţelei naţionale a muzeelor. 

"În acest an în premieră vom propune un traseu similar cu cel din Bucureşti, externalizându-l sau exportându-l în Timişoara. Muzeele şi organizaţiile care participă la acest eveniment sunt principalii actori", a spus Dragoş Neamu. 

Liturghierul lui Constantin Brâncoveanu la Muzeul Naţional de Artă al României, un cristal de 30 de kilograme la Muzeul Geologiei adus special din Brazilia, istoria vestimentaţiei româneşti în secolele XVII-XX, trei autospeciale de intervenţie la foc la Foişorul de Foc, Muzeul Pompierilor, Noaptepa Albă la Pensionatul Român de Fete, Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, şi o Istorie a secolului al XIX-lea, Jurnalele Reginei Maria la Arhivele Naţionale ar fi câteva dintre numeroasele tentaţii cu care "Noaptea Muzeelor" vă aşteaptă.

Vals şi ştrudele la Cluj

În judeţul Cluj, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei şi Muzeul Mitropoliei se alătură anul acesta evenimentului.

Toate celelalte instituţii îşi aşteaptă şi ele ca anii precedenţi publicul cu evenimente cât mai atractive, precum: vals şi ştrudele la Muzeul de Artă, spectacole folclorice la Muzeul Etnografic în aer liber, statui şoptitoare şi personaje istorice.

În Satu Mare, la sediul Muzeului Judeţean este organizat un program special în colaborare cu Palatul Copiilor, iar în Sălaj, invitaţia vine de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, modernizat recent, unde sunt programate expoziţii tridimensionale, călătorii online prin toate încăperile, prezentarea unor scene de luptă între daci şi romani şi călătorii virtuale în oraşul roman Porolissum. 

Boierii se întorc la Iaşi

În judeţul Iaşi sunt organizate 17 evenimente, dintre care cele mai importante la Muzeul Unirii. 

Directorul Complexului Muzeal Naţional Moldova, Lăcrămioara Stratulat, a anunţat că va fi menţinută o manifestare ce a căpătat deja notorietate.

"Vom avea Festivalul Boieresc, activitate care se bucură deja de notorietate, la Muzeul Memorial "Mihail Kogălniceanu".

"Vom avea spectacole, balet, concerte, scenete de teatru, un mic bal al celor mici, vom învăţa arta bunelor maniere.

"Domnul Cuza va veni în vizită la domnul Kogălniceanu

"Va fi foarte frumos", a promis Lăcrămioara Stratulat..

În toată ţara, aproape 800 de poliţişti garantează în această noapte liniştea şi siguranţa, pe parcursul desfăşurării evenimentului "Noaptea Muzeelor".

Circa 265 de agenţi de la serviciul rutier vor fi prezenţi în stradă, suplimentar faţă de dispozitivul curent.


Etichete Noaptea Muzeelorgratuitdeschis

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live