Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

18 Mai 2012
Vizualizari: 1723
Comentează add

Aproximativ 100 de muzee îşi deschid porţile în România în noaptea de 19 mai pentru toţi cei pasionaţi de tehnică, aviaţie sau artă, în cadrul celei de-a opta ediţii a "Nopţii Muzeelor".

Noaptea Muzeelor, la cea de-a opta ediţie

beatrice-braileanu

Muzeul Naţional de Istorie a României a fost vizitat în 2011 de zeci de mii de bucureşteni. Foto: Agerpres.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România organizează sâmbătă "Noaptea Muzeelor", eveniment la care participă aproximativ 100 de muzee şi organizaţii din ţară.

În Bucureşti sunt 28 de instituţii culturale care îşi deschid porţile pe timpul nopţii pentru toţi cei pasionaţi de tehnică, aviaţie sau artă.

"În Bucureşti avem deschise 28 de locaţii. Sunt mai multe muzee, dar şi organizaţii culturale care se apropie de domeniul muzeal, cum ar fi o clădire de patrimoniu care găzduieşte o organizaţie.

"Există şi expoziţii, cu o anumită tematică, pe care noi le considerăm importante şi le-am inclus în circuit", a declarat Angelica Iacob, coordonator "Noaptea Muzeelor".

Şi în acest an, ca şi în anii precedenţi, sunt aşteptaţi zeci de mii de vizitatori la muzeele din Bucureşti.

Aceştia pot alege să-şi petreacă noaptea de 19 spre 20 mai 2012 parcurgând atât muzee care şi-au facut o tradiţie din sărbătorirea acestui eveniment, cât şi muzee sau organizaţii culturale care s-au alăturat în 2011 sau chiar în acest an.

Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" revine, în acest an, în atenţia vizitatorilor după o pauză de doi ani, în schimb Muzeul Militar Naţional este închis publicului la ediţia din acest an.

Un alt punct de atracţie pentru vizitatori ar putea fi Muzeul Bellu, unde, în acest an, declarat şi anul Caragiale, oamenii pot vedea mormântul scriitorului Ion Luca Caragiale şi pe cel ar arhitectului Ion Mincu.

"Muzeele cele mai vizitate anul trecut, care au avut aproximativ 20.000 de vizitatori, sunt cele care au tradiţie în a sărbători acest eveniment cum ar fi Muzeul "George Enescu", Muzeul de Istorie, Muzeul Naţional de Artă a României sau Muzeul Labirint, o colaborare interesantă între Muzeul Antipa şi Muzeul Ţăranului Român", a precizat Angelica Iacob.

Turul Bucureştiului în autobuz sau pe bicicletă

Noaptea Muzeelor 2012 încurajează şi utilizarea bicicletelor pentru a parcurge mai uşor distanţele între muzeele din Bucureşti.

Vizitatorii au la dispoziţie 100 de biciclete înscrise într-un amplu program naţional de bike-sharing.

RATB anunţă că în Noaptea Muzeelor scoate pe teren mijloace de transport pentru ca vizitatorii să se poată deplasa între muzee.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediţie şi este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa. 

Din 2011 Reţeaua Naţională a Muzeelor din România coordonează şi organizarea circuitului muzeal din Bucureşti, care a fost iniţiat în 2008 de către Muzeul Naţional de Artă al României.

100 de muzee din ţară îşi deschid porţile sâmbătă noaptea

La eveniment s-au înscris şi muzee şi organizaţii din ţară.

Potrivit corespondenţilor Radio România Actualităţi, muzee din Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Bran, Braşov, Brăila, Bucureşti, Caransebeş, Constanţa, Ciucea, Cluj-Napoca, Craiova, Dej, Deva, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sf. Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Târgovişte,Târgu-Jiu, Târgu-Mureş sau Turda îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă.

Concerte, proiecţii de filme, personaje care prind viaţă, activităţi pentru copii, spectacole sau prezentări de costume de epocă completează într-un mod inedit programul acestei nopţi speciale, transformând vizitarea expoziţiilor organizate de muzee în experienţe de neuitat.

La Sibiu, vizitatorii care merg la Palatul Bruckenthal sunt întâmpinaţi de însuşi baronul Samuel von Bruckenthal alături de soţia sa Sofia, personaje reconstituite fidel de angajaţii muzeului.

Un Târg nocturn, muzică lăutărească, spectacole şi ateliere de dansuri populare îi aşteaptă pe cei care merg la muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

La Iaşi, cele mai multe acţiuni au ca temă "Iaşii boierilor de altădată" cu expoziţii de fotografie şi obiecte care au aparţinut unor renumite familii de boieri din zonă.

La Muzeul "Poni-Cernătescu" vizitatorii sunt răsplătiţi cu un concert cameral şi un spectacol de teatru. În Constanţa, la Muzeul Marinei Române vizitatorii fac o incursiune în istoria navigaţiei pe acordurile tradiţionalului Concert al Muzicii Militare a Forţelor Navale, iar Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie găzduieşte începând cu ora 22:00 un concert de lieduri, arii din opere precum şi recitări. 


Etichete Ştiri Bucureştimuzeeinstituţii culturaleRMNRNoaptea Muzeelor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live