Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA (R) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Roman Muşat

16 Mai 2015
Vizualizari: 1197
Comentează add

Noaptea Muzeelor, eveniment cultural european, a ajuns la a XI-a ediţie. Şi la noi, toate muzeele vor fi deschise gratuit, până mâine dimineaţă.

Noaptea Muzeelor, la a XI-a ediție

roman-musat

Muzeul Naţional de Istorie a României, "Grigore Antipa". Foto: Arhivă/Agerpres.

Sute de evenimente culturale sunt programate de Noaptea Muzeelor, inclusiv în galeriile de artă şi în alte spaţii alternative din întreaga ţară, începând cu celebrul Muzeu al Satului din Capitală, pe care îl mai desparte un singur an de aniversarea a opt decenii de existenţă, şi până la cel al Satului Bucovinean, din zona Fălticeni, sau cel al Marinei Române de la Constanţa, toţi iubitorii de artă, istorie şi tradiţii populare vor putea admira, pe parcursul nopţii, miile de exponate ce dau farmec acestor lăcaşuri de cultură.

Avem şi un proiect inedit, ce va fi ianugurat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, care le va oferi celor interesaţi posibilitatea ca, accesând site-ul mcdr.ro, să poată vedea imagini online în timp real din incinta Monumentului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, fosta capitală a Daciei Romane, întregul complex muzeal fiind iluminat cu ajutorul a 26 de reflectoare cu tehnologie LED.

Protest al muzeelor

La ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor va fi organizat, însă, şi un protest, iniţiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor.

Directorul executiv al acesteia, Dragoş Neamu, a explicat la Radio România Actualităţi, motivul acestui demers.

"Este un protest al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, care este generat de un studiu pe care noi l-am făcut şi care a ajuns, la nivel statistic, la nişte concluzii absolut îngrijorătoare. Este suficient sa vă spun că mai mult de 110 muzee din România se află în proces de retrocedare. Zeci de mii de obiecte de colecţie din zona patrimoniului mobil au fost retrocedate.

"Toate acestea ne-au determinat să luăm o atitudine, sub forma simbolică de protest, care va fi constituit sub forma unei acţiuni unice, acoperirea cu o pânză neagră a uneia dintre cele mai importante piese aflate în colecţiile muzeelor, pe ideea că, în curând, în ritmul acesta, nu vei mai avea şansa să le vezi", a declarat Dragos Neamu.


Etichete Noaptea muzeelorMuzeul SatuluiBucurestiConstantaDevaSarmizegetusaDragos Neamuprotest

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live