Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noaptea Cercetătorilor 2013

"Noaptea cercetătorilor" este un eveniment susţinut de Comisia Europeană prin Acţiunile Marie Curie, un program care promovează carierele internaționale în domeniul cercetării.

Euranet Plus.

Articol de Mihaela Mihai, 28 Septembrie 2013, 10:34

Stiinţa iese vineri din laboratoare pentru întâlnirea cu publicul larg.

Este Noaptea Cercetătorilor, un eveniment organizat în peste de 300 de oraşe europene, inclusiv în marile centre universitare din ţara noastră.

La Atena, în Grecia, se fac experimente cu praf de copt exploziv, petale de trandafir se transformă în cioburi de sticlă, iar câmpuri magnetice pot ridica în aer un tren de mare viteză în miniatură, menținându-l în mișcare.

Cercetătorii din orașul german, Düsseldorf, rezolvă problema cântatului fals.

Ei au creat un dispozitiv virtual care poate să transforme orice persoană într-un solist de talia lui Placido Domingo.

Audio: Noaptea Cercetătorilor.

La Perugia în Italia, pasionații de artă, jocuri și robotică au posibilitatea de a fi fotografiați de un robot Lego portretist denumit „Le(g)onardo”.

--fb1Magnetismul și energia sunt temele nopții de la Oviedo, în Spania, în timp ce în țara noastră, cercetătorii de la Institutul de la Măgurele explică pe înțelesul tuturor cum va funcționa cel mai mare laser din lume și cum va ajuta el la înțelegerea originilor universului .

Sunt doar câteva dintre evenimentele care au loc în țările Uniunii Europene și state vecine, ca parte a „Nopții cercetătorilor”.

Din Irlanda până în Israel, cercetătorii își împărtășesc pasiunea pentru știință cu publicul larg.

Un public care a depășit anul trecut un milion de oameni, cei mai mulți dintre ei, 600 de mii, copii.

“Este o modalitate foarte bună de a arată că știința este cool. Poate acest eveniment ar putea să inspire unii copii să devină oamenii de știință străluciți ai viitorului”, crede Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Organizată ca în fiecare an în a patra zi de vineri din luna septembrie, "Noaptea cercetătorilor" își propune să sublinieze rolul important jucat de cercetare în viața de zi cu zi.

Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu.

O misiune importantă în condițiile în care dezvoltarea viitoare a Europei depinde din ce în ce mai mult de inovare atât la nivelul produselor, cât și la cel al serviciilor.

Dacă în 1996 numărul de orașe participante era de 92, anul acesta a depășit 300.

"Noaptea cercetătorilor" este un eveniment susţinut de Comisia Europeană prin Acţiunile Marie Curie, un program care promovează carierele internaționale în domeniul cercetării.