Pe scurt:
Miercuri, 07 Octombrie Acum: MATINAL - continuare Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

Noaptea Cercetătorilor 2013 Noaptea Cercetătorilor 2013 - Conține audio

28 Septembrie 2013
Comentează add

de Mihaela Mihai

"Noaptea cercetătorilor" este un eveniment susţinut de Comisia Europeană prin Acţiunile Marie Curie, un program care promovează carierele internaționale în domeniul cercetării.

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Stiinţa iese vineri din laboratoare pentru întâlnirea cu publicul larg.

Este Noaptea Cercetătorilor, un eveniment organizat în peste de 300 de oraşe europene, inclusiv în marile centre universitare din ţara noastră.

La Atena, în Grecia, se fac experimente cu praf de copt exploziv, petale de trandafir se transformă în cioburi de sticlă, iar câmpuri magnetice pot ridica în aer un tren de mare viteză în miniatură, menținându-l în mișcare.

Cercetătorii din orașul german, Düsseldorf, rezolvă problema cântatului fals.

Ei au creat un dispozitiv virtual care poate să transforme orice persoană într-un solist de talia lui Placido Domingo.

Audio: Noaptea Cercetătorilor.

La Perugia în Italia, pasionații de artă, jocuri și robotică au posibilitatea de a fi fotografiați de un robot Lego portretist denumit „Le(g)onardo”.

"Poate acest eveniment ar putea să inspire unii copii să devină oamenii de știință străluciți ai viitorului” (Androulla Vassiliou)
Magnetismul și energia sunt temele nopții de la Oviedo, în Spania, în timp ce în țara noastră, cercetătorii de la Institutul de la Măgurele explică pe înțelesul tuturor cum va funcționa cel mai mare laser din lume și cum va ajuta el la înțelegerea originilor universului .

Sunt doar câteva dintre evenimentele care au loc în țările Uniunii Europene și state vecine, ca parte a „Nopții cercetătorilor”.

Din Irlanda până în Israel, cercetătorii își împărtășesc pasiunea pentru știință cu publicul larg.

Un public care a depășit anul trecut un milion de oameni, cei mai mulți dintre ei, 600 de mii, copii.

“Este o modalitate foarte bună de a arată că știința este cool. Poate acest eveniment ar putea să inspire unii copii să devină oamenii de știință străluciți ai viitorului”, crede Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Organizată ca în fiecare an în a patra zi de vineri din luna septembrie, "Noaptea cercetătorilor" își propune să sublinieze rolul important jucat de cercetare în viața de zi cu zi.

Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu.

O misiune importantă în condițiile în care dezvoltarea viitoare a Europei depinde din ce în ce mai mult de inovare atât la nivelul produselor, cât și la cel al serviciilor.

Dacă în 1996 numărul de orașe participante era de 92, anul acesta a depășit 300.

"Noaptea cercetătorilor" este un eveniment susţinut de Comisia Europeană prin Acţiunile Marie Curie, un program care promovează carierele internaționale în domeniul cercetării.


Taguri: Euranet Plus, ştiinţă, Noaptea Cercetătorilor,Uniunea Europeană, eveniment, Grecia, Dusseldorf, Perugia, Italia, Spania, Oviedo, roboţi, Irlanda, Israel, Androulla Vassiliou, ComisiaEuropeană, Acţiunile Marie Curie, cercetare

Articole cu teme similare:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live