Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 08 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Arina Petrovici

10 Februarie 2016
Vizualizari: 528
Comentează add

Nivelul resurselor piscicole din Marea Mediterană este analizat, astăzi, în cadrul unui seminar la nivel înalt, organizat în Italia.

Nivelul resurselor piscicole din Marea Mediterană Nivelul resurselor piscicole din Marea Mediterană - Conține audio

arina-petrovici

Nivelul resurselor piscicole din Marea Mediterană este analizat, astăzi, în cadrul unui seminar la nivel înalt, organizat în Italia, de oameni de ştiinţă, alături de direcţii ale Comisiei Europene de conservare şi control ale resurselor piscicole din Marea Mediterană şi Marea Neagră.

Stabilirea, la nivel european, a volumului stocurilor de pește în Marea Mediterană și elaborarea unor măsuri urgente pentru a aduce resursele la cote sustenabile; crearea de alianțe cu țările terțe de pe malul sudic pentru un management comun al resurselor și al habitatelor; dar şi redactarea unei declarații ministeriale care să fie prezentată în martie 2017, în cadrul viitoarei președinții malteze a Uniunii Europene.

Acestea sunt liniile de forţă ale noii strategii comunitare pe care comisarul European pentru mediu şi pescuit, Karmenu Vella, o va expune astăzi, la summitul din Catania – Italia.

Audio: Agenda europeana. Euranet Plus.

Vor fi prezenţi atât miniştri, oameni politici şi cercetători din Spania, Grecia, Croaţia, Malta şi Slovenia, cât şi organizaţii non-guvernamentale şi de mediu care activează în ţări situate la Marea Mediterană.

În ce priveşte strategia şi alianţele care vizează Mediterana, comisarul Vella a precizat, într-un interviu acordat ANSA, în prima zi a seminarului, că principalul obiectiv este acela de a evalua volumul actual al resurselor şi de a conveni asupra măsurilor care trebuie adoptate la nivel naţional, comunitar şi internaţional, pentru a schimba tendinţa de scăderecare se înregistrează în ultimii ani: mortalitatea piscicolă este, în medie, de patru ori mai mare decât ar fi maximum sustenabil.

Al doilea obiectiv ar fi cel al alianţelor, în special cu țările terțe situate în zona centrală şi estică a Mării Mediterane, în vederea refacerii stocurilor și a habitatelor comune. Între ţările care intră în discuţie s-ar număra Tunisia, Turcia şi, eventual, Maroc – a mai spus oficialul european.

Comisarul Vella s-a referit şi la faptul că resursele sunt afectate deopotrivă de poluare şi de schimbările climatice, iar între obiectivele care trebuie să fie atinse prin noua strategie a Uniunii Europene se numără prevenirea și reducerea poluării marine, în special cu deșeuri, dar și lupta împotriva pescuitului ilegal.

Măsurile tehnice urmează să fie adoptate luna viitoare de Executivul de la Bruxelles.

Propunerea include, de asemenea, dispoziții care să clarifice și să înăsprească normele privind utilizarea marilor plase de pescuit care plutesc în derivă.
 


Etichete euranet pluscomisia europeanauniunea europeanaresurse piscicolemarea mediteranaseminaritaliamarea neagracatania

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live