Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 31 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

29 Decembrie 2013
Vizualizari: 1131
Comentează add

Cifra este foarte aproape de minimul istoric înregistrat în mai 2012, iar analiştii anticipează valori şi mai reduse dacă nu în decembrie, atunci la începutul anului 2014.

Nivelul inflaţiei a fost de 1,82%, în noiembrie

iulian-olescu

Vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, Ionuţ Dumitru. Foto: Reuters.

Anul 2013 a fost unul bun în privinţa evoluţiei inflaţiei, care s-a redus de la 6%, cât era în ianuarie, la 1,82% în noiembrie, rata anuală raportată la aceeaşi lună din 2012.

Cifra este foarte aproape de minimul istoric înregistrat în mai anul trecut, însă analiştii anticipează că valori şi mai reduse ale inflaţiei se vor înregistra, dacă nu pentru ultima lună din 2013 atunci la începutul anului viitor.

Provocarea va fi însă legată de menţinerea indicelui preţurilor de consum la aceste cote până la finalul lui 2014, consieră vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, Ionuţ Dumitru.

"Inflaţia a fost în scădere destul de rapidă, mai ales în a doua parte a anului, într-un context în care anul trecut am avut un şoc creat de o producţie foarte slabă, iar în 2013 producţia agricolă peste medie, să zicem, a adus un ajutor destul de important evoluţiei inflaţiei şi în contextul ăsta am văzut o inflaţie care în momentul de faţă este de sub 2%, are perspective ca în trimestrul I din 2014 să se ducă spre 1%, poate.

"Să vedem dacă reuşim şi în 2014 să o menţinem în zona aceasta de 2%-3%" a precizat Ionuţ Dumitru.

Îngrijorările analiştilor în privinţa inflaţiei sunt legate pentru 2014 de impactul anunţatelor modificări fiscale, dar şi de posibile derapaje de la conduita prudentă a politicii bugetare, în contextul anului electoral.


Etichete inflaţieeconomiefinanţepreviziunievoluţiepreţuriconsumbancăIonuţ Dumitrufiscalitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live