Pe scurt:
Duminică, 04 Octombrie Acum: ARENA NAŢIONALĂ Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live
Toate

VideoNews

 • Acciza la benzină, "dedicaţie pentru baronii locali"

  Preşedintele Băsescu a discutat la RRA despre obiecţiile sale faţă de buget, summitul UE de la Vilnius şi cooperarea dintre România şi China.
 • O brutărie din Timişoara, "un model de succes"

  Cunoscuta reţea de televiziune Euronews şi-a propus să prezinte o serie de afaceri de succes ale unor mici întreprinzători din Europa. Numită "Business Planet", seria s-a oprit în februarie la Timişoara.
 • New Jersey, între ruine şi reconstruire

  La câteva luni de la uraganul Sandy, dărăpănăturile sunt încă o mărturie a forţei cu care furtuna a lovit estul Statelor Unite anul trecut, dar şi a dificultăţilor de reconstruire
 • România "va susţine Serbia pentru aderarea la UE"

  Interviu cu ministrul sârb de externe, Ivan Mrkic, realizat de Carmen Gavrilă
 • Atentat cu bombă la Boston

  Două explozii s-au produs la tradiţionalul maraton de la Boston, în apropierea liniei de sosire a atleţilor.
 • Cutremurul din Iran, resimţit în Pakistan

  Cutremurul cu magnitudinea 7,8, produs în sud-estul Iranului, a fost resimţit de ambele părţi ale graniţei cu Pakistan şi s-a soldat, potrivit presei şi autorităţilor iraniene, cu un număr incert de morţi.
 • "Ziua Porţilor Deschise" la Radio România

  Cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la prima emisie, Radio România le-a dat posibilitatea ascultătorilor să viziteze instituţia.
 • Inundaţii şi incendii în New York după trecerea uraganului Sandy

  Mai multe locuinţe au luat foc în New York în urma uraganului Sandy.
 • Locuitori din New Jersey, evacuaţi din calea Sandy

  Locuitorii New Jersey au fost evacuaţi după ce vântul a crescut în intensitate pe măsură ce uraganul Sandy se apropie de zona de coastă.
 • Prima dezbatere televizată între Barack Obama şi Mitt Romney

  Cei doi candidaţi au insistat pe viziunile diferite pe care le au privind reducerea deficitului şi taxarea populaţiei.
Instalaţi flash pentru a vizualiza această sectiune.

“Nivel” la plural “Nivel” la plural - Conține audio

3 Martie 2010
Comentează add

de Anca Caproş

Totul despre…DEX. Comentariu de Anca Șurian Caproș

anca-capros

„Nivele”, ar spune mai toată lumea! Şi aşa şi spune toată lumea! Dar NIVEL, are două forme de plural, altădată specializate pentru sensuri mai mult sau mai puţin... specializate înregistrate în DEX. Forma concurentă, sau mai bine zis concurată atât de mult încât a fost de-a dreptul marginalizată, ”niveluri”, se folosea pentru sensul de „etaj, cat” sau „stadiu”. Iar „nivela”, adică un fel de „instrument, dispozitiv care serveşte la determinarea liniei orizontale sau cu care se măsoară pe teren diferenţele de înălţime dintre două sau mai multe puncte de pe suprafaţa terestră”, după cum scrie tot în DEX, era termenul îndreptăţit să aibă pluralul „nivele”. Nivela aceasta din construcţii se mai cheamă şi poloboc. Iar despre forma populară poloboc am aflat din DOOM (Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române) că are pluralul “poloboace”. Şi din acelaşi dicţionar, ediţia a doua, editată în 2005, am aflat că formele “nivele” şi “niveluri” sunt acum acceptate ca forme de plural pentru “nivel”. “Nivela” asta a meşterilor profesionişti sau amatori rămâne cu pluralul “nivele”. Doar nu o să renunţe la aşa frumuseţe de plural tocmai acum când l-a convins  şi pe fratele “nivel” că „nivele” e o formă... elevată, bună şi pentru „nivelurile” unui imobil. Frate bun, ce să zic...

Cum rămâne însă cu forma nivelurile? Este o formă în continuare corectă, poate chiar recomandabilă! Şi pentru că tot a venit vorba de forme de plural, nu vă jucaţi cu chibritele, forma corectă este chibrituri! Iar dacă aveţi de gând să folosiţi aragazurile sigur vă ardeţi, pentru că forma corectă este aragaze!
 


Taguri:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live