Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Tatal nostru * Imnul national Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Liviu Zamora

28 Iunie 2012
Vizualizari: 3660
Comentează add

Carismaticul pianist elveţian a revenit anul acesta în România, de data aceasta însoţit de grupul său Ronin.

Nik Bartsch – Alchimistul de contemporary groove Nik Bartsch – Alchimistul de contemporary groove - Conține audio

liviu-zamora

Carismaticul pianist elveţian a revenit anul acesta în România, de data aceasta însoţit de grupul său Ronin.

Sala Radio a găzduit în premieră unul din concertele  pe care Wall Street Journal le puncta ca interes, în 2011, înaintea unor Bjork sau Radiohead.

Cu muzica sa modernă ce combină jazz-ul cu funk-ul, cu muzica ritualistă japoneză, cu muzica clasică contemporană pe care Nik Bartsch o denumeşte ''Zen Funk'' sau ''Contemporary Groove Music'' a făcut din nou senzaţie în faţa melomanilor din România cu a sa energie polifonică, expresivă şi creativă dar riguros temperată de caracterul său germanic.

Trupa Ronin este compusă din Nik Bärtsch (pian), Kaspar Rast (tobe), Thomy Jordi (bas), Andi Pupato (percuţii), Sha (saxofon, clarinet).

Interviul marca Jazz&Blues vi-l descoperă pe artist cu trăirile şi emoţiile sale.

Jazz&Blues - Nik Bartsch mă bucur că te reîntânesc acum împreună cu tot grupul tău, a fost cu adevărat o experienţă muzicală...

Întrebarea mea pentru tine este cum să te numesc, un om de ştiinţă al muzicii sau un alchimist al muzicii?

Nik Bartsch - Poate mai bine un filosof al muzicii...pentru că toată această reţetă muzicală, este un lucru în care noi încercăm să amestecăm muzica,  texturile, ritmurile, aşa cum încerci să faci o mâncare pentru prietenii tăi...este un loc în care există multe detalii pe care noi încercăm să le integrăm....

Jazz& Blues - Eu când fac o mancare şi am o reţetă deseori mă gândesc, oare trebuie să pun mai multă sare sau....în show-ul tău laşi loc pentru improvizaţii?

Nik Bartsch - Da , da...de fapt poţi să o compari cu o reţetă de gătit pentru că noi avem porţiuni gata scrise dar există şi foarte multe detalii şi putem să schimbăm anumite lucruri, să fim în alt ritm...însă noi nu improvizăm precum o fac oamenii obişnuiţi, încercăm să fim foarte subtili şi din afară un ascultător nu-şi poate da seama dacă este vorba despre o improvizaţie sau este ceva gata conceput dinainte...la fel e ca şi când faci o mâncare bună şi o mănânci apoi, chiar tu....

Jazz&Blues - Atunci când merg la concertele dumneavoastră, am o anumită experienţă, de înaltă spiritualizare...de înălţare chiar!

Nik Bartsch - Muzica pentru mine este hrana de bază, este o experienţă ce cuprinde totul, mă gândesc că muzica este rezonanţă, este comunicare, iar atunci când asculţi şi rezonezi asta înseamnă viaţă, dacă nu rezonezi nu este viaţă, aşa că muzica este energia mea de bază, este o ordine, este o rezonanţă, pentru mine este un soi de Dumnezeu dar într-un mod mult mai practic!

Jazz&Blues - Aţi găsit rezonanţă în publicul nostru?

Nik Bartsch - Da, da, România şi Bucureştiul în special este un loc în care îmi găsesc multă rezonanţă spirituală şi unul dintre cele mai bune locuri în care cânt....

Nu ştiu cum de îmi mai amintesc, dar am o amintire specială.

Când eram mic, aveam doar 9 ani, am venit cu familia mea aici, era prin 1979, şi am călătorit de la Bucureşti către Tulcea, către Delta Dunării, către braţul Sfântul Gheorghe.

Am ascultat multă muzică, încă mai am discuri de atunci, am fost foarte impresionat de călătorie, am ascultat multă muzica live, am văzut chiar un festival la Tulcea....şi îmi mai amintesc că atunci, de  ziua mea de naştere, care este în august,  am primit prima mea carte cu benzi desenate...am multe amintiri frumoase !

Jazz&Blues - Poate simţi toate acestea şi pentru că eşti european?

Nik Bartsch - Da, dar este ceva special aici în est şi România este cu siguranţă  favorita mea, nu-mi pot explica dar simt o adâncă conexiune cu voi în inima mea!

Jazz&Blues - Muzica dumneavoastră este jazz sau cum să o numim?

Nik Bartsch - Nu o numesc jazz, aceasta este doar o influenţă, eu o denumesc ''contemporary groove music'' pentru că noi lucrăm cu strategii de stări şi ritmuri, influenţaţi din multe parţi...şi din muzica tradiţională românească, cu ritmica ei aparte dar nu poţi denumi muzica noastră după un vechi nume pentru că este o muzică nouă ce se hrăneşte din vechile tradiţii muzicale!

Jazz&Blues - Şi în final pentru că realizez o emisiune numită ''Jazz&Blues a la Carte'' pentru tinerii noştri ascultători care poate se află la începutul călătoriei lor muzicale, un gând...!

Nik Bartsch - O.K. Aş spune să aveţi grijă de calitatea muzicii ascultate, când asculţi muzică este foarte important ca aceasta să fie de calitate, este ca şi atunci când mănânci, iubeşti....căutaţi calitatea, iar aceasta înseamnă o investiţie...faceţi-vă  timp şi ascultaţi şi exploraţi muzica cu adevărat, NU O CONSUMAŢI !


Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live