Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Liviu Zamora

14 Mai 2012
Vizualizari: 4217
Comentează add

Nigel Kennedy este copilul teribil al viorii ultimilor decenii.

Nigel Kennedy - Vioara-ntâi Nigel Kennedy - Vioara-ntâi - Conține audio

liviu-zamora

Nigel Kennedy este copilul teribil al viorii ultimilor decenii.

Foarte tânăr fiind a uimit o lume întreagă prin inventiva şi strălucitoarea sa interpretare a ''Celor  4 anotimpuri''  ale lui Vivaldi,  făcănd ca această înregistrare  să devină cel mai vândut disc de muzică clasică  al zilelor noastre.

Felul sau extravagant cu un smoking cu o singură coada , cu cisme şi lanţuri de rocker, cu accentul cockney presărat cu multe cuvinte în argou îl fac şi mai surprizător.

Dar nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe, când cântă la  vioară se transfigurează şi simţi cum geniul irumpe şi transformă spaţiul din jurul său.

L-am văzut cântând muzică simfonică alături de orchestră, apoi alături de trupa The Kennedy Experience interpretînd piese celebre ale lui  Jimi Hendrix, mai târziu  am privit cu uimire cum se ia la întrecere cu lăutarii noştrii într-o jam session de muzică lăutărească românească, iar acum l-am admirat cântand şi jazz şi rock şi clasică alături de cvintetul său de jazz cu care colindat lumea  întregă.

Pot spune că fiecare reîntâlnire cu muzicianul britanic a fost o vie încântare iar interviul pe care i l-am luat de curând  este şi el o dovadă în acest sens.

Jazz &Blues-Nigel este a patra sau a cinci-a oara cand te văd live, te-am văzut alături de orchestra simfonică, te-am văzut cu trupa ta cântand Hendrix , apoi cu Damian şi acum cu cvintetul tău , ai fost într-un turneu la Timişoara , la Cluj…

Nigel Kennedy-A fost o experienţă extraordinară, pentru noi, să vedem ceva din România, pentru că în celelalte dăţi aterizam şi apoi plecam cu avionul , dar de data asta am mers cu maşina şi am putut să vedem ţara, am întâlnit publicul din Timişoara apoi pe cel din 

Cluj şi a fost un lucru bun  pentru noi să vedem şi să învăţăm câte ceva nou!
Jazz &Blues-Si cum v-aţi simţit?

Nigel Kennedy-Am avut un sentiment foarte, foarte bun, oraşele sunt  frumoase amândouă şi am avut   o trăire  personală cântând în faţa spectatorilor  de acolo..

Jazz &Blues-În această seară v-am ascultat interpretand Bach,cu multă sensibilitate şi căldură, apoi aţi cantat jazz rock …multă muzică cântată cu geniu pentru că atunci când căntaţi la vioară se simte geniul; cum faceţi ca toată muzica să fie la fel pentru toţi oamenii pentru că jazz-ul, rock-ul sau clasica se îngemănează atunci când cântaţi?

Nigel Kennedy-Pentru mine nu sunt atât de multe diviziuni , este doar bine şi rău,,,poate  astfel vom putea  să mergem înainte ... în această seară am avut muzica acustică ca şi punct de referinţă, de aici am vrut să pornesc şi de aceea am ales aşa programul meu.

Pentru mine, ştii, emoţia rămâne emoţie;  ca şi muzician job-ul meu este să deschid inima fiecărui cântec şi apoi pe acea a auditoriului,  apoi  muzica  rămane un  singurul limbaj!

Jazz &Blues-Un singur limbaj  un singur  public o singură dragoste !!!

Nigel Kennedy-Exact aşa .e..!

Jazz &Blues-Sunteţi un interpret foarte subtil , ştiţi să cântaţi foarte bine şi cu pedalele şi efectele electronice , vă  plac ‘electronicele’?

Nigel Kennedy-Da, îmi plac pentru că pot să fac ca vioara să iasă din clişeul cu care e asociată , ştii e foarte uşor să cânţi în stil ‘classic’ sau să cânţi light jazz cu inflecţiuni gipsy, cum fac mulţi , dar cred că vioara electrică  ne oferă posibilitatea ca ea să capete o  voce care nu mai aparţine trecutului ci zilelor noastre  şi este un pas înainte să avem propria voce a instrumentul nostru.

Jazz &Blues-Doriţi să o împingeţi spre viitor, v-aţi imaginat vreodată cum va fi sunetul jazz-ului în viitor?

Nigel Kennedy -Cred că în viitor muzica cu definiţiile sale va dispărea  ..dacă-l asculţi  pe JayZ astăzi , făcând ce ştie el, vei auzi referinţe la jazz, ska, rap, hip hop, şi totul devine doar unul , iar artiştii pe care îi îndrăgesc cel mai mult fac ca toată muzica să se adune şi să devină un singur mare subiect.

Jazz &Blues-Aveţi multe viori valoroase...am auzit multe poveşti de dragoste ale chitariştilor faţă de instrumentele lor, dându-le nume de fete... dar nu am auzit niciuna aparţinând unui violonist?

Nigel Kennedy-Ştii pe vioara mea o cheamă  Kylie,  pentru că e micuţă şi frumoasă şi o pot duce uşor cu mine ... şi seamană cu Kylie Minogue!

Jazz &Blues-A....  vă place Kylie Minogue?!!
Nigel Kennedy-Îmi place cum arată Kylie Minogue, da, îmi place cum arată!

Jazz &Blues-Care sunt muzicienii cu care aţi mai cântat anul trecut ?
Nigel Kennedy-Am cântat cu Jon Lord şi a fost o experienţă formidabilă, a fost fantastic...

Jazz &Blues-Am auzit că este grav bolnav acum…!
Nigel Kennedy-Da, aşa este, are o formă gravă de cancer , dar are o atitudine pozitivă, are multe şanse să lupte cu boala... a fost atât de generos cu trupa noastră, cu toata inima sa , a fost atât de deschis cu noi ...

Am cântat în Germania câteva concerte într-un festival de blues  apoi în alt festival de jazz ....are o trupă de blues care e dărâmătoare şi are şi  multă muzică simfonică  foarte bună ...este  foarte bun,  am văzut mulţi oameni care cântau alături de o orchestră simfonică şi deveneau plini  de ei ... dar cu el (Jon Lord) totul  sună atat de  natural... are un control atât de bun al orchestrei  şi nu  transformă muzica  într-un fals.

Jazz &Blues-În final ceva special pentru ascultătorii emisiunii ‘Jazz & Blues a la carte’,
ceva din inima ta!

Nigel Kennedy-Da, oameni ce ascultaţi Jazz & Blues e bine că ascultaţi muzica care  trebuie, pentru că muzica făcută live este acolo  unde se şi întâmplă, şi  pentru că avem muzica preînregistrată pretutindeni , nu vă mai  urcaţi în autobuz cu căştile pe urechi, ascultaţi zgomotele vieţii şi muzică adevarată.... care este LIVE.
 


Etichete

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live