Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nigel Kennedy - Vioara-ntâi

Nigel Kennedy este copilul teribil al viorii ultimilor decenii.

Nigel Kennedy - Vioara-ntâi

Articol de Liviu Zamora, 14 Mai 2012, 15:52

Nigel Kennedy este copilul teribil al viorii ultimilor decenii.

Foarte tânăr fiind a uimit o lume întreagă prin inventiva şi strălucitoarea sa interpretare a ''Celor 4 anotimpuri'' ale lui Vivaldi, făcănd ca această înregistrare să devină cel mai vândut disc de muzică clasică al zilelor noastre.

Felul sau extravagant cu un smoking cu o singură coada , cu cisme şi lanţuri de rocker, cu accentul cockney presărat cu multe cuvinte în argou îl fac şi mai surprizător.

Dar nu vă lăsaţi înşelaţi de aparenţe, când cântă la vioară se transfigurează şi simţi cum geniul irumpe şi transformă spaţiul din jurul său.

L-am văzut cântând muzică simfonică alături de orchestră, apoi alături de trupa The Kennedy Experience interpretînd piese celebre ale lui Jimi Hendrix, mai târziu am privit cu uimire cum se ia la întrecere cu lăutarii noştrii într-o jam session de muzică lăutărească românească, iar acum l-am admirat cântand şi jazz şi rock şi clasică alături de cvintetul său de jazz cu care colindat lumea întregă.

Pot spune că fiecare reîntâlnire cu muzicianul britanic a fost o vie încântare iar interviul pe care i l-am luat de curând este şi el o dovadă în acest sens.

Jazz &Blues-Nigel este a patra sau a cinci-a oara cand te văd live, te-am văzut alături de orchestra simfonică, te-am văzut cu trupa ta cântand Hendrix , apoi cu Damian şi acum cu cvintetul tău , ai fost într-un turneu la Timişoara , la Cluj…

Nigel Kennedy-A fost o experienţă extraordinară, pentru noi, să vedem ceva din România, pentru că în celelalte dăţi aterizam şi apoi plecam cu avionul , dar de data asta am mers cu maşina şi am putut să vedem ţara, am întâlnit publicul din Timişoara apoi pe cel din

Cluj şi a fost un lucru bun pentru noi să vedem şi să învăţăm câte ceva nou!
Jazz &Blues-Si cum v-aţi simţit?

Nigel Kennedy-Am avut un sentiment foarte, foarte bun, oraşele sunt frumoase amândouă şi am avut o trăire personală cântând în faţa spectatorilor de acolo..

Jazz &Blues-În această seară v-am ascultat interpretand Bach,cu multă sensibilitate şi căldură, apoi aţi cantat jazz rock …multă muzică cântată cu geniu pentru că atunci când căntaţi la vioară se simte geniul; cum faceţi ca toată muzica să fie la fel pentru toţi oamenii pentru că jazz-ul, rock-ul sau clasica se îngemănează atunci când cântaţi?

Nigel Kennedy-Pentru mine nu sunt atât de multe diviziuni , este doar bine şi rău,,,poate astfel vom putea să mergem înainte ... în această seară am avut muzica acustică ca şi punct de referinţă, de aici am vrut să pornesc şi de aceea am ales aşa programul meu.

Pentru mine, ştii, emoţia rămâne emoţie; ca şi muzician job-ul meu este să deschid inima fiecărui cântec şi apoi pe acea a auditoriului, apoi muzica rămane un singurul limbaj!

Jazz &Blues-Un singur limbaj un singur public o singură dragoste !!!

Nigel Kennedy-Exact aşa .e..!

Jazz &Blues-Sunteţi un interpret foarte subtil , ştiţi să cântaţi foarte bine şi cu pedalele şi efectele electronice , vă plac ‘electronicele’?

Nigel Kennedy-Da, îmi plac pentru că pot să fac ca vioara să iasă din clişeul cu care e asociată , ştii e foarte uşor să cânţi în stil ‘classic’ sau să cânţi light jazz cu inflecţiuni gipsy, cum fac mulţi , dar cred că vioara electrică ne oferă posibilitatea ca ea să capete o voce care nu mai aparţine trecutului ci zilelor noastre şi este un pas înainte să avem propria voce a instrumentul nostru.

Jazz &Blues-Doriţi să o împingeţi spre viitor, v-aţi imaginat vreodată cum va fi sunetul jazz-ului în viitor?

Nigel Kennedy -Cred că în viitor muzica cu definiţiile sale va dispărea ..dacă-l asculţi pe JayZ astăzi , făcând ce ştie el, vei auzi referinţe la jazz, ska, rap, hip hop, şi totul devine doar unul , iar artiştii pe care îi îndrăgesc cel mai mult fac ca toată muzica să se adune şi să devină un singur mare subiect.

Jazz &Blues-Aveţi multe viori valoroase...am auzit multe poveşti de dragoste ale chitariştilor faţă de instrumentele lor, dându-le nume de fete... dar nu am auzit niciuna aparţinând unui violonist?

Nigel Kennedy-Ştii pe vioara mea o cheamă Kylie, pentru că e micuţă şi frumoasă şi o pot duce uşor cu mine ... şi seamană cu Kylie Minogue!

Jazz &Blues-A.... vă place Kylie Minogue?!!
Nigel Kennedy-Îmi place cum arată Kylie Minogue, da, îmi place cum arată!

Jazz &Blues-Care sunt muzicienii cu care aţi mai cântat anul trecut ?
Nigel Kennedy-Am cântat cu Jon Lord şi a fost o experienţă formidabilă, a fost fantastic...

Jazz &Blues-Am auzit că este grav bolnav acum…!
Nigel Kennedy-Da, aşa este, are o formă gravă de cancer , dar are o atitudine pozitivă, are multe şanse să lupte cu boala... a fost atât de generos cu trupa noastră, cu toata inima sa , a fost atât de deschis cu noi ...

Am cântat în Germania câteva concerte într-un festival de blues apoi în alt festival de jazz ....are o trupă de blues care e dărâmătoare şi are şi multă muzică simfonică foarte bună ...este foarte bun, am văzut mulţi oameni care cântau alături de o orchestră simfonică şi deveneau plini de ei ... dar cu el (Jon Lord) totul sună atat de natural... are un control atât de bun al orchestrei şi nu transformă muzica într-un fals.

Jazz &Blues-În final ceva special pentru ascultătorii emisiunii ‘Jazz & Blues a la carte’,
ceva din inima ta!

Nigel Kennedy-Da, oameni ce ascultaţi Jazz & Blues e bine că ascultaţi muzica care trebuie, pentru că muzica făcută live este acolo unde se şi întâmplă, şi pentru că avem muzica preînregistrată pretutindeni , nu vă mai urcaţi în autobuz cu căştile pe urechi, ascultaţi zgomotele vieţii şi muzică adevarată.... care este LIVE.

Biily Cobham - Un geniu al ritmurilor
Jazz & blues à la carte 30 August 2012, 14:25

Biily Cobham - Un geniu al ritmurilor

Billy Cobham este un deschizător de drumuri, un pionier în jazz-rock , baterist, compozitor şi şef de formaţie, iubit şi...

Biily Cobham - Un geniu al ritmurilor
Abraham Burton şi Lucian Ban, ''saxofonul negru şi pianul alb''
Jazz & blues à la carte 29 August 2012, 16:59

Abraham Burton şi Lucian Ban, ''saxofonul negru şi pianul alb''

Abraham Burton este unul dintre cei mai bine cotaţi muzicieni de jazz de astăzi cu apariţii în cele mai bune cluburi din New...

Abraham Burton şi Lucian Ban, ''saxofonul negru şi pianul alb''
Paşaport Internaţional de Jazz pentru Elena Mindru
Jazz & blues à la carte 28 August 2012, 17:15

Paşaport Internaţional de Jazz pentru Elena Mindru

Elena Mindru a ocupat anul acesta poziţia secundă la concursul internaţional ''Montreux Jazz Voice Competition.''

Paşaport Internaţional de Jazz pentru Elena Mindru
Alexander Bălănescu - avangardă şi virtuozitate
Jazz & blues à la carte 21 August 2012, 14:27

Alexander Bălănescu - avangardă şi virtuozitate

În această vară am avut plăcerea de a-l întâlni pe Aleander Bălănescu împreună cu noul său trio într-un concert în aer liber...

Alexander Bălănescu - avangardă şi virtuozitate
 Hanno Hoffer & Nightlosers - Brand de România
Jazz & blues à la carte 31 Iulie 2012, 15:37

Hanno Hoffer & Nightlosers - Brand de România

Hanno s-a născut la Timişoara, a copilărit în Bucureşti apoi a emigrat cu părinţii în RFG-ul de pe vremea blocului comunist.

Hanno Hoffer & Nightlosers - Brand de România
Unda Jazz-istică a vibrafonului
Jazz & blues à la carte 31 Iulie 2012, 10:29

Unda Jazz-istică a vibrafonului

Ritmul face muzica, aceasta ar fi un fapt pe care Alexandru Anastasiu l-a intuit de copil de când a început să studieze pianul.

Unda Jazz-istică a vibrafonului
Marea a luat culoarea jazz-ului la Vama Veche
Jazz & blues à la carte 27 Iulie 2012, 10:26

Marea a luat culoarea jazz-ului la Vama Veche

''Freedom Jazz Festival'' a demonstrat că jazz-ul poate aduce melomanii într-un loc estival reînnodând o tradiţie mai veche,...

Marea a luat culoarea jazz-ului la Vama Veche
Gărâna – Mai mult decât un festival
Jazz & blues à la carte 13 Iulie 2012, 16:41

Gărâna – Mai mult decât un festival

Tradiţionalul Garana Jazz Festival.

Gărâna – Mai mult decât un festival