Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LA DISPOZIŢIA DVS. Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Victor Pogor

10 Decembrie 2015
Vizualizari: 1042
Comentează add

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă o coaliţie de guvernare nu există încă la Chişinău.

Nicolae Timofti, obligat de Constituţie să numească rapid un premier

victor-pogor

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Foto: presedinte.md.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va desemna în următoarele zile un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă, până în prezent, la Chişinău nu a fost formată o majoritate legislativă.

Parlamentul urmează să aprobe noul guvern până la sfârşitul lunii viitoare, în caz contrar va fi dizolvat.

Prevederile constituţionale îl obligă pe Nicolae Timofti să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru în următoarele zile, deşi nu există o majoritate parlamentară - a comunicat, pentru Radio Chişinău, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Vlad Ţurcanu.

Dacă va fi cazul, ar putea să aibă loc şi a treia rundă de consultări cu grupurile parlamentare, dar între timp Nicolae Timofti ar fi luat în calcul şi anumite candidaturi, a menţionat Vald Ţurcanu.

"Calculele matematice care reies din prevederile constituţionale, arată că mai sunt doar câteva zile în care domnul preşedinte ar urma să desemneze o canidatură pentru funcţia de prim-ministru. În lipsa unui consens la nivelul grupurilor parlamentare, domnul preşedinte este pregătit să desemneze o candidatură asupra căreia ar urma să se pronunţe Parlamentul, că un preşedinte a luat în calcul diferite perspective din acest punct de vedere, iar o decizie pe care o va lua va fi comunicată public", a spus Vlad Ţurcanu.

Parlamentul trebuie să învestească guvernul până la sfârşitul lunii ianuarie, dar în acelaşi timp Constituţia prevede un termen de 45 de zile pentru procedura de desemnare a candidatului şi învestirea guvernului, ceea ce înseamnă că aceasta trebuie să înceapă la mijlocul lunii decembrie. 


Etichete Republica Moldovapreşedintele Nicolae Timoftidesemnarea unui prim.ministrucoaliţie de guvernareParlamentul de la ChişinăudizolvareConstituţie. purtătorul de cuvânt al şefului statuluiVlad Ţurcanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live