Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 03 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

21 Iunie 2019
Vizualizari: 757
Comentează add

Preşedintele american Donald Trump a aprobat lovituri aeriene împotriva Iranului, dar acestea au fost anulate în ultimul moment, scrie cotidianul New York Times.

New York Times: Bombardamente asupra Iranului, anulate în ultimul moment

catalin-gombos

 Donald Trump. Foto: WhiteHouse.org/ Arhivă.

Preşedintele american Donald Trump a aprobat lovituri aeriene împotriva Iranului, dar acestea au fost anulate în ultimul moment, scrie cotidianul New York Times.

Bombardamentele ar fi trebuit să aibă loc azi, ca represalii pentru doborârea unei drone americane de către Iran.

Avioanele de război se aflau deja în aer şi navele de război fuseseră poziţionate şi erau gata să lanseze rachete de croazieră, însă au primit în ultimul moment ordinul să renunţe la operaţiune.

Potrivit 'New York Times' nu este clar dacă s-a renunţat definitiv la atac sau acesta a fost amânat pe fondul preocupărilor legate de logistică şi strategie.

Publicaţia precizează că printre ţintele vizate ar fi fost instalaţii radar şi baterii de rachete.

Bombardamentele ar fi trebuit să aibă loc astăzi ca represalii pentru doborârea unei drone americane de către Iran în noaptea de miercuri spre joi.

Drona era un prototip care îi aparţine Marinei militare americane şi valorează aproximativ 200 de milioane de euro, scrie 'The Daily Beast'.

Aparate de acest tip sunt folosite pentru recunoaştere şi supraveghere, au dimensiunea unui avion Boeing 737 şi pot rămâne în aer până la 30 de ore.

Ultimele incidente din zona Golfului au avut loc în contextul amplificării tensiunilor, după ce Statele Unite s-au retras din acordul nuclear cu Iranul iar Teheranul a anunţat că intenţionează să reia îmbogăţirea uraniului.

În regiune s-au înregistrat şi mai multe sabotaje care au afectat petroliere, iar Iranul a fost acuzat că s-ar fi aflat în spatele acestora. Republica Islamică are relaţii tensionate şi cu Arabia Saudită şi Israelul şi este implicată în războiul din Siria.

Iranul e acuzat şi că sprijină rebelii yemeniţi Houthi, care poartă un război cu Arabia Saudită. Iranul este, totodată, aliat cu miliţii şiite irakiene şi cu Hezbollahul libanez.


Etichete IranbombardamenteDonald Trump

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live