Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 03 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

8 Septembrie 2021
Vizualizari: 482
Comentează add

Punctul central al evenimentelor este la memorialul construit pe locul unde se aflau turnurile gemene ale World Trade Center, distruse în atentate.

New York: Comemorare a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie

pavel-ionescu

  9/11 Memorial în New York. Foto: Ionuț Iamandi.

La New York, în special, dar şi în restul Statelor Unite se fac pregătiri pentru comemorarea a 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, când aproape 3000 de oameni au fost ucişi de prăbuşirea a patru avioane deturnate de terorişti afiliaţi grupării Al-Qaeda.
 
Punctul central al evenimentelor este la memorialul construit pe locul unde se aflau turnurile gemene ale World Trade Center, distruse în atentate. 
 
Ceremoniile cele mai importante sunt programate sâmbătă în sudul Manhattanului când, la fel ca în fiecare 9/11, membrii famililor citsc cu voce tare numele tuturor celor 2.983 de oameni căzuţi în atentate, inscripţionate acum pe o placă de bronz la memorialul unde se aflau turnurile.
 
Şi preşedintele Joe Biden va fi prezent în toate cele patru puncte, unde s-au prăbuşit avioanele. Alte două sunt la Pentagon şi pe un câmp în Pennsylvania, dar preocuparea organizatorilor se îndreaptă cu discreţie supra familiilor şi a păstrării vie a evenimentelor.
 
Articolul publicat astăzi de cotidianul "The New York Times" încearcă, la fel ca toată presa americană, să răspundă la întrebarea "Ce nu trebuie uitat?", mai ales că o nouă generaţie nenăscută atunci este acum în pragul maturităţii.
 
Între mulţi martori, articolul îl citează pe un profesor de psihologie care, pe lâgă dinamica evenimentelor din acele zile, perioada de resentimente la adresa musulmanilor, lungile luni cu înmormântări zilnice sau cele două decenii de războaie care au urmat, insită că nu trebuie uitat că atentatele s-au petrecut şi că micile amintiri persoanale trebuie trecute generaţiilor care vin.
 
Televiziunile americane difuzează zilele aceste numeroase documentare, iar Opera Metropolitană a programat Requiem-ul de Verdi chiar în seara de sâmbătă.

Etichete 11 septembrie 2001comemorarenew york(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live