Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

14 Mai 2018
Vizualizari: 670
Comentează add

Armata şi poliţia israeliană sunt pregătite pentru a contracara la frontiera cu Fâşia Gaza şi la punctele de trecere cu Cisiordania proteste violente ale palestinienilor.

Netanyahu: Ierusalimul este şi va fi totdeauna capitala poporului evreu

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu. Foto: facebook.com/Net

Statele Unite îşi inaugurează azi ambasada la Ierusalim, după decizia controversată a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte oraşul drept capitală a Israelului.

Comunitatea internaţională consideră că statutul final al Ierusalimului trebuie negociat în cadrul unui proces de pace cu palestinienii şi 128 din cele 193 de ţări membre ale ONU au criticat decizia americană. În Israel însă, zeci de mii de oameni au mărşăluit prin Ierusalim, într-un climat de mândrie naţională, în ajunul deschiderii ambasadei americane.

Preşedintele Donald Trump a făcut istorie. Decizia lui de a muta ambasada SUA la Ierusalim arată un adevăr simplu: Ierusalimul a fost, este şi va fi pentru totdeauna capitala poporului evreu, a declarat premierul Benjamin Netanyahu, la recepţia de la Ministerul israelian de Externe, cu ocazia Zilei Ierusalimului.

Toată lumea ştie că toţi ambasadorii şi-au prezentat scrisorile de acreditare la Ierusalim, unde se află reşedinţa preşedinţilor Statului Israel. Toţi preşedinţii şi premierii României au fost în vizită oficială la Ierusalim, nu la Tel Aviv. Ce spun evreii originari din România despre Oraşul Sfânt?

- Ierusalim, capitală, oraşul cel mai frumos din lume. Cu acoperişurile de cupru şi te apucă tremurul numai când te gândeşti, de 3.000 de ani. "La anul, la Ierusalim", asta a fost binecuvântarea de fiecare rugăciune, eu ţin minte de acasă de când eram copii şi când am crescut mari şi acuma de trei ori pe an eu mă duc la Ierusalim, Shlosha Regalim, sărutăm Zidul, intrăm în muzeon, dormim o noapte sub cer şi vedem răsăritul soarelui la Ierusalim.

- Ierusalimul este capitala evreilor de mii de ani, nu de azi, de ieri. Acolo este Knessetul, Parlamentul israelian, acolo sunt ministerele, deci iniţiativa mutării sediilor ambasadelor la Ierusalim este o iniţiativă normală, legală şi în rest nu e nimic nelalocul lui. Este exact ceea ce trebuia făcut de zeci de ani.

- Ierusalim e capitală eternă, aşa că nu pot să spun decât că sunt 51 de ani de la reunificarea lui, de la eliberarea Ierusalimului. Eu sunt convins că nu există un Ierusalim de Vest şi un Ierusalim de Est. Există un singur Ierusalim, care este atât capitala eternă a poporului evreu, cat şi capitala Statului Israel, precum şi capitala celor trei religii avraamice.

Armata şi poliţia israeliană sunt pregătite pentru a contracara la frontiera cu Fâşia Gaza şi la punctele de trecere cu Cisiordania proteste violente ale palestinienilor.

Organizaţia Hamas a mobilizat în jur de o sută de mii de oameni pentru o demonstraţie simbolică la gardul de frontieră împotriva creării Statului Israel.


Etichete IerusalimDonald TrumpBenjamin NetanyahuIsraelSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live