Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DESCHIS IN WEEK-END (continuare) Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Februarie 2019
Vizualizari: 397
Comentează add

Procurorii sunt nemulţumiţi, în principal, că la conducerea parchetelor vor putea fi numiţi şi judecători care au îndeplinit funcţia de procuror, fiind eliminată condiţia vechimii.

Nemulţumiri ale procurorilor faţă de OU privind legile justiţiei

radiojurnal

Protest al magistratilor pe treptele palatului de justiție din București, 22 februarie 2019. Foto: Agerpres

Procurorii din mai multe oraşe din ţară au protestat, ieri, faţă de modificările aduse prin Ordonanţă de Urgenţă legilor justiţiei, care se referă, printre altele, la delegările în funcţiile de conducere de rang înalt din Ministerul Public.

Procurorii sunt nemulţumiţi, în principal, că la conducerea parchetelor vor putea fi numiţi şi judecători care au îndeplinit funcţia de procuror, fiind eliminată condiţia vechimii.

-: Considerăm că aceste măsuri sunt de natură să afectze grav atât independenţa, cât şi imaginea justiţiei. Prin urmare, noi, ca magistraţi independenţi şi care e respectăm profesia şi care înţelegem să ne exrecităm funcţia cu demnitate şi cu respctarea prevederilor legii, ne vedem cumva constrânşi să ieşim în stradă şi să ne expunem puncutl de vedere, dacă prin altă modalitate nu putem.

-: În principal acum, pentru ordonanţa dată peste noapte în legătură cu activitatea parchetelor, în legătură cu legile justiţei, care au fost contestate şi în vară şi pentru opiniile de care nu s-a ţinut cont.

Procurorii intenţionează să-şi suspende activitatea, timp de o săptămână, începând de luni, fiind nemulţumiţi şi de înfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor, care comit abuzuri şi care, în opinia lor, reprezintă un pericol pentru ei, pentru că secţia nu se află sub autoritatea procurorului general.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că o parte din modificările cuprinse în ordonanţe au fost făcute în urma discuţiilor cu CSM, multe din soluţii provenind chiar de la Consiliul Superior al Magistraturi.

Tudorel Toader: Avem la finalul ordonanţei o normă tranzitorie, care spune că cei delegaţi astăzi rămân în funcţie timp de 45 de zile, dar în 45 de zile ele trebuie ocupate prn procedura legală, în condiţiile legii.

Tudorel Toader a mai spus că un judecător poate, de semenea, să devină procuror la Parchetul European. El a anunţat că a declanşat procedura de selecţie a candidaţilor desemnaţi în numele României pentru funcţia de procuror european.


Etichete justitienemultumiriprocurori

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live