Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

18 Iunie 2013
Vizualizari: 1618
Comentează add

Spaniolii îşi exprimă nemulţumirile cu proteste aproape zilnice de mai bine de doi ani. Cel mai recent a avut loc la inaugurarea unei linii de mare viteză pe ruta Madrid-Alicante.

Nemulţumire generală în Spania

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

 Proteste în Spania. Foto: arhivă Reuters.

Spaniolii îşi exprimă nemulţumirile cu proteste aproape zilnice de mai bine de doi ani.

Atât de mare este indignarea, încât orice eveniment, fie că este vorba despre participarea la premii pentru copii sau persoane cu dizabilităţi, fie inaugurarea unei linii de mare viteză (AVE), cum a fost cea de luni, pentru ruta Madrid-Alicante, se transformă într-o bună ocazie de a protesta.

Acest lucru se întâmplă mai ales dacă între oficialităţi apar principele Felipe, moştenitor al Coroanei, premierul Mariano Rajoy, sau ministrul de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo.

Cei trei au fost primii care s-au plimbat de la Madrid la Alicante, parcurgând în doar două ore şi douăzeci de minute, cei 500 de km din capitală până la Mediterană.

Foto: Principele Felipe, moştenitor al Coroanei, premierul Mariano Rajoy şi ministrul de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo la inaugurarea liniei de mare viteză Mardrid-Alicante. Sursă: Annamaria Damian.


O investiţie de 1,9 miliarde de euro, o mândrie ce face parte din „Marca Spania”, noul program de promovare a ţării la nivel internaţional, cu scopul de a revigora economia şi de a schimba imaginea unei ţări marcate de recesiune.

Însă şi această inaugurare a fost motiv de proteste, pentru că în gara din Alicante, poliţia a intervenit în forţă după ce protestatarii au atacat o maşină oficială cu pietriş şi au blocat drumul cu un bolovan.

Incidentele aveau loc exact când în incintă gării se pronunţau discursurile şi au avut un asemenea impact încât agenda oficială s-a dat peste cap: trenul AVE, cu destinaţia Madrid, a plecat din Alicante, pe drumul de întoarcere, cu o jumătate de oră mai devreme.

Între protestatari au fost cetăţeni de diverse vârste şi categorii sociale, afectaţi de vânzarea participatiunilor preferenţiale, evacuaţi din casele ipotecate, şomeri sau anti-monarhişti.

Pentru a evita escaladarea incidentelor, dispozitivul de forţe de ordine a fost neobişnuit de mare.

Sindicatele cer locuri de muncă

Pe lângă protestele zilnice, duminică, în 30 de oraşe din Spania au avut loc marşuri ale sindicatelor care au cerut guvernului Rajoy, încă o data, să renunţe la politica de austeritate.

Sindicaliştii doresc măsuri care să favorizeze creşterea economiei şi a locurilor de muncă, două probleme care sunt şi cele mai mari preocupări ale spaniolilor, conform sondajelor de opinie.

Cel mai recent, publicat la începutul lunii, arată că pentru 90% dintre spanioli, economia funcţionează în prezent foarte rău, dar nici în viitor cetăţenii nu au speranţe prea mari.

Pentru 65 la sută dintre ei, găsirea unui loc de muncă în următoarele 12 luni este o probabilitate foarte mică şi 20% dintre spanioli se tem că vor rămâne pentru o perioadă lungă în şomaj.
 


Etichete Spaniaprotestinaugurarelinie de mate vitezăAVEMadridAlicanteMariano RajoyJose Manuel Garcia Margallopricipele Felipe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live