Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Negocierile Uniunii Europene cu Serbia încep în ianuarie

Uniunea Europeană a decis ca Serbia să înceapă la 21 ianuarie negocierile de aderare.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 19 Decembrie 2013, 11:05

Uniunea Europeană a decis ca Serbia să înceapă la 21 ianuarie negocierile de aderare, Belgradul fiind astfel recompensat pentru reformele democratice şi eforturile de normalizare a relaţiilor cu Kosovo.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană va accelera negocierea unui acord de asociere cu Kosovo.

Consiliul Uniunii Europene a deschis drumul pentru începerea negocierilor de aderare cu Serbia, care – pentru a primi "unda verde" – a suferit o transformare excepţională, de la un "stat paria" printre ţările foste iugoslave, sancţionată pentru rolul jucat în războaiele din anii '90, până la actualul statut de candidat –comentează REUTERS.

Agenţia britanică îl citează pe premierul Ivica Dacic, care a calificat momentul drept „istoric pentru Serbia".

Audio: Negocieri UE-Serbia, în ianuarie.

Confirmarea acestei decizii a venit marţi seară din partea comisarului european pentru Extindere, Stefan Füle, care a exprimat "recunoaşterea eforturilor reformatoare" ale Belgradului şi a salutat normalizarea relaţiilor cu Kosovo.

"Apreciez eforturile remarcabile pe care le-au făcut premierii din Serbia şi Kosovo pentru normalizarea relaţiilor în acest an, cu sprijinul Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Catherine Ashton. Am constatat că şi Consiliul a luat notă de aceste eforturi.

"Adoptarea Planului-cadru de negociere este un pas înainte pentru Serbia. Vom pregăti acum foarte rapid prima conferinţă interguvernamentală, programată pentru 21 ianuarie. Vom accelera, de asemenea, negocierile pentru un acord de asociere şi stabilizare cu Kosovo şi sunt încrezător că le vom încheia în primăvară”, a spus Stefan Fule.

La rândul său, ministrul sârb pentru Integrare Europeană, Branko Ruzic, a subliniat că, prin decizia lor, toate cele 28 de state membre ale Uniunii recunosc Serbia ca parte a marii familii europene.

Ministrul Ruzic a mai spus că se aşteaptă la un proces dinamic al negocierilor de aderare, dar şi că Serbia este angajată într-o normalizare „completă”, nu „deplină” a relaţiilor cu Pristina – ceea ce înseamnă, a explicat demnitarul, că Belgradul nu va recunoaşte independenţa Kosovo.

Decizia europenilor a fost salutată drept „corectă” şi de raportorul Parlamentului European pentru Kosovo, Ulrike Lunacek, care a apreciat că după ce Pristina a fost recompesată cu începerea negocierilor pentru Acordul de Stabilizare şi Asociere, acum a urmat recompensa pentru Belgrad.

Acordul din aprilie, dintre Belgrad şi Pristina, a fost un moment crucial pentru integrarea europeană a Balcanilor de Vest, iar cu ocazia alegerilor locale din Kosovo şi-a confirmat legitimitatea şi utilitatea.

"Să nu recunoşti aceste progrese ar fi un mod periculos de a sprijini forţele antieuropene din Serbia" – a mai spus raportorul austriac.