Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Stelian Radu-Cacuci, Oradea

8 Ianuarie 2013
Vizualizari: 2537
Comentează add

Sindicaliştii de la Electrocentrale Oradea cer indexarea salariilor cu rata inflaţiei însă conducerea susţine că nu are bani şi trebuie reduşi anagajaţii din cauza datoriilor.

Negocierile între angajator şi sindicate la CET Oradea, în impas

stelian-radu-cacuci-oradea

Foto: www.cetoradea.ro

La CET Oradea nu s-a găsit încă o soluţie pentru elaborarea unui nou contract colectiv de muncă, într-un conflict declanşat cu mai mult timp în urmă din cauza datoriilor pe care le are principalul furnizor de energie termică din oraş.

Negocierile sunt în impas. Pe de o parte consiliul de administraţie al CET, mandatat de primăria Oradea, doreşte să opereze o scădere a veniturilor salariaţilor.

Pe de altă parte, sindicaliştii cer indexarea salariilor cu rata inflaţiei.

Opinii diferite între conducere şi sindicate. Inginerul Daniel Ţigan, director cu termoficarea la Electrocentrale Oradea.

"S-a decis ca anumite sporuri să fie reduse, şi anume ajutorul pentru energie electrică şi ajutorul de vacanţă. Aceste reduceri vor avea impact asupra salariaţilor, veniturile lor vor scădea anual cu aproximativ 15%. Motivele: avem datorii mari către furnizorii de materii prime", a declarat Daniel Ţigan.  

Acesta mai spune că anual, acea economie va fi la valoarea de aproximativ 1 milion de euro. 

Datorii de 100 de milioane de lei

Suma reprezintă doar 10% din pierderile înregistrate anual de către Electrocentrale Oradea prin vânzarea gigacaloriei sub preţul de producţiei.

CET orădean are datorii de 100 de milioane de lei către furnizori, spune Gheorghe Mihai, liderul sindicatului "Speranţa", sindicatul reprzentativ din CET Oradea.

"Angajaţii de la Electrocentrale Oradea au cerut inflaţia pe 2013, deci nu am cerut o mărire salarială, doar inflaţia pe 2013. Ca răspuns al patronatului, al primăriei şi consiliului de administraţie, a fost tăierea la fondul de salarii cu un procent de 16%, ceea ce de fapt reprezintă ajutorul de energie electrică şi banii de vacanţă", a declarat Gheorghe Mihai.  

Procentual, ce înseamnă alinierea salariilor cu rata inflaţiei?  heorghe Mihai: Rata inflaţiei ar fi cam 3,5%.  

Situaţia de la Electrocentrale Oradea este cu atât mai gravă cu cât există precedentul termocentralei din Iaşi.

Luptele sterile sindicat-administraţie au condus acolo la externalizarea serviciului de termoficare şi concedieri în masă.


Etichete Oradeaelectrocentralăcontractdatorii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live