Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Negocierile dintre Grecia și creditori "bat pasul pe loc"

De mai multe luni, negocierile dintre Atena și creditorii săi, zona euro și FMI, bat pasul pe loc, provocând temeri în legătură cu o nouă criză a datoriilor, în întreaga zonă euro.

Negocierile dintre Grecia și creditori "bat pasul pe loc"

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Februarie 2017, 11:46

Criza datoriilor pe care le are Grecia la creditorii săi internaţionali a revenit în atenţia oficialilor de la Bruxelles.

La Strasbourg, în Parlamentul European, eurodeputaţii au apreciat că trebuie luate urgent măsuri.

De mai multe luni, negocierile dintre Atena și creditorii săi — zona euro și FMI — bat pasul pe loc, provocând temeri în legătură cu o nouă criză a datoriilor, în întreaga zonă euro.

AUDIO: Europa la zi. Euranetplus.

O delegaţie a Uniunii Europene şi un grup de funcţionari de la Fondul Monetar Internaţional vor merge la Atena, săptămâna viitoare, pentru a evalua în ce măsură Grecia aplică în mod corect reformele prevăzute în ultimul plan de salvare, condiţie necesară menţinerii sprijinului financiar internaţional.

Grecia dispune, în prezent, de fonduri pentru a-şi finanţa cheltuielile până în luna iulie. Pe urmă, va trebui să le ramburseze 7 miliarde de euro creditorilor săi şi, aproape sigur, nu va dispune de această sumă.

Concrect, Grecia are nevoie de un acord cu finanţatorii internaţionali pentru a se asigura că va primi toate tranşele din împrumutul primit în 2015 şi aceasta înaintea eventualelor schimbări pe care le-ar putea aduce alegerile de anul acesta, din Olanda, Franţa şi Germania.

Vice-preşedintele Comisiei Europene, Vladis Dombrovskis, a salutat schimbările structurale semnificative pe care Grecia a reuşit să le realizeze în ultimii ani, în domeniile economice, precum şi în zona fiscală, însă a recomandat un acord cu creditorii săi, pe chestiuni strict tehnice.

În prezent, negocierile par blocate în punctul ce priveşte rolul pe care îl va avea Fondul Monetar Internațional în cadrul programului de rambursare a datoriilor, iar în guvernul elen există o anumită "rezistență" legată de FMI.

"Dacă am fi negociat numai cu partenerii noștri europeni, am fi ajuns la un acord privind revizuirea programului încă din decembrie", declara recent vice-ministrul grec de Externe. Însă, Germania, în special, consideră indispensabilă o participare a FMI la programul de ajutor pentru Grecia.

Comisarul european pentru economie, Pierre Moscovici, care s-a aflat, astăzi, la Atena, a declarat, după discuţiile cu ministrul grec de finanţe, că o decizie privind impasul în care se află Grecia se va lua, probabil, la reuniunea Eurogrupului, de săptămâna viitoare.

„Noi dorim o Grecie puternică în interiorul Europei şi dacă vrem, va trebui să şi putem” – a spus Moscovici.
Datoria externă a grecilor reprezintă peste 177 la sută din produsul intern brut al ţării.